Jiří Korn (70) a jeho tajemství? Tohle jste o něm určitě nevěděli

Jiří Korn 5

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

16. května 2019 8:04 | Aktualizováno: 16. května 2019 14:02

Zpěvák, herec a tanečník Jiří Korn, který se narodil 17. května 1949, během své kariéry úspěšně vyzkoušel celou řadu oborů. Má za sebou dráhu baskytaristy, herce a muzikálové hvězdy, získal ale také několik titulů mistra republiky v billiardu.

Kornovy hity jako Karel nese asi čaj, Miss Moskva či Ještě tě mám plnou náruč hrají rádia dodnes. Nezapomenutelná byla také jeho Thálií oceněná role Thenadiera v české verzi muzikálu Bídníci.

Pražský rodák začal svou kariéru v 60. letech jako člen skupiny The Rebels, kterou založil v roce 1967. S ní také o rok později vydal první desku Šípková Růženka. Na počátku 70. let Korn krátce vystupoval s kapelou Olympic, brzy už ale zamířil na sólovou dráhu. Jeho pěvecké a taneční kousky se v tomto období objevovaly snad v každé televizní estrádě. Zpěvákův repertoár v 70. a 80. letech řadí většina kritiků ke světlejší stránce tuzemského popu.

Devadesátá léta, kdy se více soustředil na taneční hudbu, znamenala pro Korna jistý ústup ze slávy, na počátku nového století ale jeho popularita opět vzrostla, například díky vystupování s vokálním kvartetem 4TET. Velké úspěchy slaví Korn bezchybnými výkony v řadě muzikálů. Kromě Bídníků vystupoval v Drakulovi, Monte Christovi, z poslední doby pak v produkcích Jesus Christ Superstar, Quasimodo, Mauglí a Lucie, větší než malé množství lásky.

Korn účinkoval také v několika filmech, například v pohádce Honza málem králem (1977) nebo ve snímcích Anděl s ďáblem v těle (1983) nebo Anděl svádí ďábla (1988), menší roli nápadníka dostal také v Trháku (1980). Všestranný umělec, který své sedmdesátiny oslaví letos v září velkým koncertem v pražské O2 Areně, má na kontě kromě operetní a muzikálové Thálie za výkon v Bídnících z roku 2003 stejnou cenu také za celoživotní dílo, kterou dostal v loňském roce.

Témata: Jiří Korn