Rytíři na pohřbu Postráneckého (†75): Herec měl tajemství!

Václav Postránecký

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

15. května 2019 16:24

Ještě jedno tajemství si pro nás nechal herec Václav Postránecký (†75). Během dnešního posledního rozloučení strážili jeho rakev na pódiu Národního divadla rytíři a mnozí nechápavě kroutili hlavou. O žádné nedorozumění ale rozhodně nešlo.

Díky dnešnímu poslednímu rozloučení v Národním divadle vyšlo najevo nečekané tajemství Václava Postráneckého. Vedle rakve drželi během obřadu stráž nejen jeho kolegové z branže, ale také na první pohled záhadní lidé se stuhami a řádem okolo krku.

Šlo o členy řádu Evropští rytíři vína. Zatímco o Postráneckého oblibě v tomto alkoholickém nápoji vypovídali i některé jeho pracovní zkušenosti (film Bobule, seriál Vinaři), o členství v organizaci s vínem spojené věděl jen málokdo.

Rytíři vína se odkazují na středověký rytířský řád svatého Jiří, který vznikl už v první polovině 14. století. Dnes působí v 16 evropských zemích včetně Česka, kde se hlásí ke křesťanským hodnotám a evropským kulturním tradicím. Zároveň se starají o rozvoj kvalitního vína.

Jako správní rytíři si zakládají na některých vlastnostech a ctnostech. Jsou čestní, ušlechtilí, stateční a konají dobro. Namísto zbraní však raději nechávají promluvit číše, jelikož nejraději pozvedají nahoru sklenice.

Postránecký nebyl jediným známým členem řádu, mezi rytíři vína našla své místo i jeho kolegyně Jana Švandová nebo nejznámější český kardiochirurg Jan Pirk.

Témata: Václav Postránecký