Příbuzní hodnotí film o Formanovi. Jsou snad naštvaní?

Miloš Forman, autor: Petr Novák 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

13. května 2019 15:39

Premiéra jednoho z nejočekávanějších dokumentů se blíží. Snímek o režisérovi Miloši Formanovi však už předem zhodnotil jeho syn Petr, podle kterého jde film až za hranu. Unese to manželka Martina, kterou dojímá jen pohled na Formanovu fotografii?

Ještě jednou si zesnulý režisér Miloš Forman (†86) užije atmosféru filmového festivalu ve francouzském Cannes. Filmařka Helena Třeštíková tam totiž uvede nový dokument o nejslavnějším českém režisérovi, jehož komentář namluvil Formanův syn Petr. Ten přiznává, že ho nabídka zaskočila.

„Ono to není jenom – Jasně, namluvím to. Jsou to věci, které táta říkal, jeho přímé řeči,“ vysvětluje Petr pro Blesk. „Táta měl od přírody krásnej, zvučnej hlas. A navíc uměl vyprávět!“ líčí režisérův syn a neskrývá jisté obavy, protože tátovy historky by „od kohokoli jiného zněly nudně“. Proto se prý nad touto nabídkou musel pořádně zamyslet.

Dokument se mu však líbí, a to z jednoho klíčového důvodu. „Ten film tátu ukazuje, jak jsme ho v životě poznali, jaký skutečně byl. Nejenom při práci, ale jak otevřeně tam mluví. Není to jenom dokument, který má předvést, co všechno táta dokázal. Jde za hranu a vypráví, jaký to byl člověk,“ popisuje Petr Forman.

Odvahu v sobě bude sbírat Formanova manželka Martina, pro kterou stále nejde o lehké téma. „Mě dojme každá Milošova fotografie, natož krásný dokument, který mapuje celý jeho neuvěřitelný život,“ přiznala pro Blesk. Práci režisérské dvojice Helena Třeštíková a Jakub Hejna však určitě dokáže ocenit.

Filmaři pracovali nejprve dva měsíce, pak si dali menší pauzu. „Odstup a nadhled jsou strašně důležité, aby se nám vrátily instinkty, které ztrácíme, když jsme v tom dennodenně ponoření,“ sdělila Třeštíková Blesku. Použito bylo nakonec 70 položek z různých zdrojů.

Témata: Miloš Forman Helena Třeštíková Martina Formanová