Dojemná vzpomínka na Postráneckého (†75): Díky, Vašku! Jsi nenahraditelný!

Václav Postránecký

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

10. května 2019 10:58

Smrt herce Václava Postráneckého (†75) tvrdě zasáhla i herce, režiséra a šéfa Herecké asociace Ondřeje Kepku! Ten po strýci, herci Jaroslavu Kepkovi (†83), přišel v krátké době už o druhou blízkou osobu!

Dojemnou vzpomínku Ondřeje Kepky na zesnulého Postráneckého zveřejnila na svém facebooku Herecká asociace. „Věhlasný profesor herectví Radovan Lukavský nám kdysi ve škole řekl, že pokud je herec dobrý a takzvaně mu to hraje, nepotřebuje žádnou školu. Myslím, že Václav Postránecký byl přesně toho důkazem. O herectví moc nedumal, možná právě proto, že neměl hereckou školu, ale školu života. Na jevišti i před kamerou byl a žil svoje postavy a vedle toho dokázal rozdávat neuvěřitelný optimismus, elán a dobrou náladu,“ vzpomíná na oblíbeného herce Kepka.

Postránecký podle něj měl jedinečný komediální talent, který je naprosto nenahraditelný. Kvůli tomu prý zasáhla českou hereckou scénu velká rána. „A i když se říká, že každý je nahraditelný, Václav není. Nebál se ani rolí vážných, dramatických, takže se dá říci, že to byl univerzální herec, schopný velkého gesta na divadle i velké stylizace ve filmu, což je velmi těžké, protože to často může působit nepřirozeně. A dokázal svoji energii, kterou po celý život vyzařoval, dát i do služeb ostatních,“ říká šéf Herecké asociace.

„Když jsem kdysi asistoval Dušanu Kleinovi při natáčení filmu Konto separato, ve kterém hrál Václav roli šíleného profesora chemie, uvědomil jsem si, v čem je jeho jedinečnost: velice rychle a na malé ploše dokázal zaujmout výraznou stylizací, která by každého druhého herce zlomila a byl by v ní trapný. Václav si to mohl dovolit a vytvořil nádhernou karikaturu," píše. 

Při tom natáčení si prý Kepka také uvědomil, že Postránecký dokáže pomoci druhým. „Večer v hotelu se zastal několika z nás, kteří jsme seděli u kávy, když nás začal obtěžovat jakýsi kolemjdoucí. Svou schopností rychle měnit náladu a svou bezbřehou energií ho dokázal tak seřvat, že ten dotyčný se jen silou jeho hlasu doslova vypotácel z hotelu ven a už dal pokoj,“ vzpomíná herec a režisér.

„Zpráva o jeho skonu mě osobně velice silně zasáhla nejen proto, že jsem Václavovým pokračovatelem v pozici prezidenta Herecké asociace, ale i proto, že jsme byli domluveni, že spolu natočíme krátký pozdrav, kdyby náhodou nemohl osobně převzít Cenu za celoživotní mistrovství v dabingu, kterou měl obdržet v září na 25. ročníku Cen Františka Filipovského. Václavovi ta cena samozřejmě patří, ale bohužel už ji sám nebude moci převzít,“ smutní Kepka.

Postránecký podle něj byl vynikající vypravěč. „A tak už vidím, jak se všichni v tom symbolickém hereckém nebi těší, že mezi legendy českého herectví přijde velký vypravěč, člověk, který nezkazí žádnou legraci a jak si vyslechnou nějakou dokonalou historku či vtip. Vašku, díky,“ dodal smutný Kepka.

Témata: Václav Postránecký Ondřej Kepka