ŠOK: Václav Postránecký (†75) věděl, že zemře!

Postránecký, Václav 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

10. května 2019 8:41 | Aktualizováno: 10. května 2019 9:46

Manželka zesnulého Václava Postráneckého, bývalá baletka Helena, nejprve potvrdila, že nemoc, s níž herec rok neúspěšně bojoval, byla rakovina jícnu. Teď prozradila, že lékaři propuštěním z nemocnice domů splnili přání nejen Postráneckého, ale celé rodiny.

V úterý večer v kruhu rodinném naposledy vydechl legendární umělec Václav Postránecký (†75). Jeho manželka Helena, s níž strávil 52 let, ho držela za ruku a vyprovázela do hereckého nebe, přesně jak si podle jejích slov přál. Lékaři se zhruba před dvěma týdny rozhodli, že mu to umožní, proto jej pustili domů.

Poslední dny svého života tak mohl strávit doma v milovaných Říčanech u Prahy. Ač bojoval s rakovinou jícnu, podle ženy Heleny odešel na onen svět prakticky bez bolesti. „Měl to velké štěstí. Netrpěl a odešel v pokoji, a to je velký dar,“ řekla Postráneckého manželka Helena Blesku.

„Svůj odchod už ani nevnímal. Jsme za něho vděčni a šťastni,“ dodala. Po jeho boku navíc v neděli nebyla sama. Tatínka vyprovodily na druhý břeh i obě děti – Vilém, který vystudoval píseckou Filmovou akademii, a Lucie, která herce učinila milujícím dvojnásobným dědečkem.

Zemřít doma mezi nejbližšími bylo Postráneckého poslední přání, které se vyplnilo. „Zemřel doma v klidu a obklopen celou svou rodinou, kterou v životě stavěl nade vše,“ popisuje manželka Helena pro Blesk.

Podle ní Postránecký při posledním propuštění z nemocnice dobře věděl, že jde domů zemřít. „Chtěl to a věděl to, stejně jako my jsme to chtěli a věděli, že už ho dlouho mít nebudeme,“ konstatuje jeho žena. Znát to na něm ale nebylo. „Manžel se ale do poslední chvíle choval neuvěřitelně statečně, jako kdyby se nic nedělo,“ dodala bývalá baletka Helena.

Témata: Václav Postránecký