Václav Postránecký (†75) o strachu a bolesti: Slova, ze kterých mrazí!

Václav Postránecký 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. května 2019 14:02 | Aktualizováno: 9. května 2019 17:55

I během posledních měsíců svého života prokázal legendární herec Václav Postránecký (†75), že byl citlivý a měl rád lidi. V bolestech ochotně odpovídal médiím, mluvil o strachu z nemoci i velkých bolestech. A držel se motta, že naděje umírá poslední.

V úterý večer nás navždy opustil legendární herec Václav Postránecký, jemuž lékaři umožnili strávit poslední chvíle života mezi rodinnými příslušníky. Postránecký rok bojoval s rakovinou jícnu, což potvrdila jeho manželka. Dokud však byl sám schopen komunikovat, postaral se o řadu dojemných vyjádření.

Mluvil třeba o tom, jak v životě každého člověka nastávají různé momenty a různá období, což se týkalo i jeho. „V tom svém právě prožívám zásadní etapu, kdy se snažím vrátit své tělo za pomoci týmu lékařů do obvyklé kondice,“ cituje hercova slova z konce letošního března server eXtra.cz.

Lékařům se to bohužel nepodařilo, ač se Postránecký do poslední chvíle nevzdával naděje. „Je jen na mně, abych se k celé věci postavil statečně a čelil tomu beze strachu, jak nejlépe dokážu,“ říkal ještě před pár týdny.

Nemoc nad ním však pomalu vítězila, jelikož začala metastázovat po celém těle. Následkem toho trpěl Postránecký nesnesitelnými bolestmi, což se ani nesnažil zastírat. „Teď zrovna sedím tady doma a musím přiznat, že je mi momentálně tak strašně zle, jak mi v životě ještě nebylo,“ konstatoval oblíbený herec nedlouho nato.

To už moc doufal, že zůstane doma, připouštěl však, že může znovu skončit v nemocnici. „Nedá se v mém případě ani předvídat. Neodhadnu dopředu, jak mi bude za vteřinu. Proto raději mlčím o tom, jak mi je,“ svěřil se Postránecký. „Lidé potom nevědí, jestli se mají radovat, nebo kondolovat,“ dodal na závěr.

V tomto týdnu bohužel už jeho nejbližší kondolence zaplavily. Na herce nádherně vzpomínali herečtí kolegové, režiséři, kteří ho pozorovali z opačné strany filmové kamery, ale také politici a obyčejní lidé.

Témata: Václav Postránecký