Je to venku! Co zabilo Václava Postráneckého a jaké měl poslední přání?

Václav Postránecký

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. května 2019 8:40

Tak nějak se to předpokládalo, ale až nyní je potvrzeno, že zákeřnou nemocí, s níž bojoval herec Václav Postránecký (†75), který naposledy vydechl v úterý večer, byla rakovina. Prozradila to jeho žena Helena. Legendární herec si přesto stihl splnit jedno z posledních přání.

V úterý večer podlehl legendární herec Václav Postránecký po dlouhém boji zákeřné nemoci, která nebyla blíže specifikována. Nejčastěji se spekulovalo o rakovině, což nakonec potvrdili jeho blízcí, v jejichž blízkosti mohl Postránecký strávit poslední chvíle svého života poté, co byl asi před dvěma týdny propuštěn z nemocnice.

Choroba totiž napadla celé jeho tělo a situace se stala prakticky beznadějnou. „Onemocněl před rokem rakovinou jícnu, na kterou byl operován, ale bohužel po zákroku nemoc začala metastazovat do celého těla. A přestože byl velmi statečný, tak tohle už v jeho silách nebylo možné porazit,“ řekla deníku Aha! hercova manželka Helena.

Postránecký měl ještě jeden sen, o kterém v posledních měsících mluvil. „Je pravda, že bych se rád objevil ještě v Bobulích, je to takové moje poslední přání,“ nechal se slyšet v době, kdy ležel na nemocničním lůžku. Byl dokonce smířený s tím, že před kamerou to nebude, ve snímku 3Bobule však chybět nechtěl.

„Tak hrát už opravdu nemohu, do mikrofonu tu ale možná zvládnu něco namluvit. Snad mi tohle moje zdraví ještě naposledy dovolí,“ přál si legendární herec, který v úvodních dvou dílech divácky úspěšné vinařské komedie ztvárnil jednu z klíčových postav. Však také víno sám miloval, ale ač mu ho lékaři nezakázali, on na něj už neměl chuť.

Filmoví tvůrci potvrdili, že se jeho sen podařilo splnit. Během pár dnů herec svůj part v připravovaném snímku opravdu namluvil. „Václav Postránecký je profík. Natočili jsme s ním deset úžasných vinařských vět,“ přiznal pro deník Aha! producent filmu Tomáš Vican.

Poslední rozloučení s Václavem Postráneckým proběhne v historické budově Národního divadla, kde herec působil téměř čtyři desetiletí. Lidé se s ním mohou přijít rozloučit ve středu 15. května. Včera to oznámil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Témata: Václav Postránecký