Známe datum pohřbu zesnulého herce Postráneckého!

Postránecký, Václav

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. května 2019 20:02 | Aktualizováno: 9. května 2019 9:45

Poslední rozloučení s hercem Václavem Postráneckým, který v úterý večer zemřel po těžké nemoci, se odehraje v historické budově Národního divadla. Na jevišti scény, v jejíž činohře Postránecký dlouhá léta působil, se s ním lidé mohou rozloučit ve středu 15. května. Dnes to oznámil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Česká televize dnes do večerního programu zařadila na památku zesnulého herce několik pořadů.

Stanice ČT1 nabídne před 22:30 vzpomínkový pořad Úsměvy Václava Postráneckého a po něm kriminální inscenaci Zlý dům, v níž herec ztvárnil vyšetřovatele. Komedii s historickým námětem Generálka Jeho Veličenstva, v níž se Postránecký potkal s Jiřinou Bohdalovou, odvysílá od 20:00 stanice ČT2.

V jejím programu následuje televizní zpracování Nerudových povídek Arabesky, v němž se vedle Postráneckého objevil třeba Viktor Preiss. Vlastní hercovy vzpomínky pod názvem Stáří už mám za sebou... nabídne od 20:20 stanice ČT art.

Postránecký se členem činohry Národního divadla stal na začátku roku 1979. Vedle televizních pořadů a seriálů je známý také z řady filmů, zřejmě nejvýrazněji si ho diváci pamatují jako jednoho z otců v divácky nejoblíbenější komedii 20. století S tebou mě baví svět.

Věnoval se také dabingu, za který už dřív získal Cenu Františka Filipovského a letos ji posmrtně obdrží také za celoživotní mistrovství v tomto oboru. V roce 1995 dostal divadelní Cenu Thálii.

Témata: Václav Postránecký úmrtí