Zemřel slavný herec Václav Postránecký (†75)! Legenda Humoresek a filmu S tebou mě baví svět!

Václav Postránecký

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. května 2019 11:45

Ve věku 75 let zemřel v úterý večer po těžké nemoci herec Václav Postránecký. ČTK to řekl mluvčí Činohry Národního divadla Tomáš Staněk. Postránecký byl dlouholetým členem činoherního souboru první české scény, věnoval se dabingu a známý je z mnoha filmových a televizních rolí. Diváci ho znají z filmových pohádek či oblíbených televizních seriálů, například Byl jednou jeden dům, Cirkus Humberto nebo Četnické humoresky.

"Václav Postránecký v úterý 7. května ve 22:40 v kruhu nejbližší rodiny podlehl dlouhému statečnému souboji se zákeřnou nemocí," uvedl mluvčí.

V divadle působil oblíbený herec už od počátku 60. let. Prošel několika scénami, v letech 1969 až 1978 působil v činoherním souboru Městských divadel pražských a od začátku roku 1979 byl členem činohry Národního divadla.

V posledních dvou desítkách let se objevil třeba v Našich furiantech, v Čapkově Věci Makropulos, v Moliérově Pánovi z Prasečkova, v Čechovových Třech sestrách či v odvážných inscenacích Roberta Wilsona.

Výrazně se uplatnil i u filmu a v televizi. Například hrál jednoho ze tří otců v divácky nejoblíbenější komedii 20. století S tebou mě baví svět, milovníka života a krásných žen Karla Zajíčka ve filmu Konto separato, dědečka ve snímku Jak se krotí krokodýli či vinaře v komediích Bobule a 2Bobule.

Vedle herectví se věnoval také dabingu a režii a rovněž vyučoval. V letech 2005 až 2011 byl prezidentem Herecké asociace, která udílí Ceny Thálie.

Témata: Václav Postránecký úmrtí