Miliardář Janeček podpořil kojící matky. Šéfa banky si pořádně podal!

Karel Janeček a Lilia Khousnoutdinova 12

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

24. dubna 2019 12:58

Miliardář Karel Janeček se postavil na stranu kojících matek! OSobně poslal dopis řediteli Raiffeisenbank. Z jedné z poboček této banky byla asi před měsícem vyhozena kojící matka, ochranka ji tehdy nařkla z toho, že "exhibuje"!

Karel Janeček se zastal kojících žen a podpořil kojící protest v pobočkách Raiffeisenbank. Není se ostatně co divit, jeho partnerka Lilia jejich společnou dcerku kojí a fotkami se pochlubila i na sociálních sítích. Navíc o protestní akci natočila video!

Sám Janeček se veřejného kojení jako protest proti diskriminačnímu jednání zaměstnance Raiffeisenbank nezúčastnil. „Nějak mi to kojení pořád nejde, žertuje. „Nicméně jako muž, který je hluboce přesvědčen o důležitosti kojení dětí a který má hluboký respekt ke kojícím matkám (chápu zároveň, že ne každá žena může kojit), jsem minulý týden poslal oficiální dopis generálnímu řediteli,“ informoval matematik a miliardář.

Plné znění dopisu zveřejnil také na sociálních sítích. V něm uvádí, že je jakožto dlouholetý klient silně znepokojen ze situace, ke které došlo 20. března 2019 v pobočce na Václavském náměstí. O incidentu jsme vás již informovali dříve.

„Jak je všeobecně známo, věnujeme s matkou mé dcery Isabely značnou část své energie a úsilí, například prostřednictvím nadačních fondů, podpoře žen a mateřství, a tím mimo jiné také vzácného daru kojení. To, jak je vědecky dokázáno, je klíčové pro přirozený vývoj a rozvoj dítěte a jeho vztahu s matkou. Kojení vnímáme jako zcela přirozený proces a jeho omezování jako diskriminaci a porušování základních lidských práv. Podporujeme kojení zcela přizpůsobené požadavkům dětí, tedy kdekoli, kdykoli a do jakého věku dítěte je potřeba,“ píše Janeček řediteli banky.

Zmiňuje i to, že při výběru banky pro správu jeho financí je pro něj podstatná nejen její důvěryhodnost, ale i etické standardy. „Očekávám, že chování zaměstnanců banky bude vždy zdvořilé a nediskriminující a nikdy by se nemělo uchýlit ke snižování lidské důstojnosti a sebehodnoty klientů, zvláště ne hlasitými osobně napadajícími urážkami odkazujícími na exhibicionismus a podobné patologické jevy. Paradoxně, faktická společenská nebezpečnost podobných patologických jevů je jejich příměrem k aktu kojení radikálně snižována,“ uvádí miliardář.

Ředitele proto důrazně vyzval, aby vydal nové oficiální sdělení k celé záležitosti. Původní vyjádření mluvčí banky a omluva kojící mamince jsou podle něj totiž nedostačující. „Není přijatelné, aby byl kdokoliv pohoršován kojením na veřejnosti. Neměli bychom v civilizované zemi spíše podporovat toleranci a pochopení?“ tvrdí Janeček!

Témata: Karel Janeček Lilia Khousnoutdinova kojení Raiffeisenbank