Poslední tajemství Juraje Herze: Blízcí se s ním loučili celý rok!

Juraj Herz (autor: Petr Novák, Wikipedie)

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

23. dubna 2019 16:17

Když loni zemřel legendární režisér Juraj Herz (†83), nedostali jeho přátelé možnost se s ním rozloučit. Až v dubnu letošního roku jim to umožnila vzpomínková akce, kterou uspořádala jeho dcera Annelie. Kdo všechno přišel říct sbohem?

Osmého dubna to byl rok, co nás navždy opustil režisér Juraj Herz. Mezi jeho poslední přání patřila i prosba, aby jej jeho blízcí po smrti rozprášili na oblíbené chalupě bez veřejného obřadu. Na poslední rozloučení s legendou československého filmu ale nakonec přece jen došlo.

V den prvního výročí úmrtí uspořádala jeho třicetiletá dcera Annelie dojemnou vzpomínkovou akci, které se mohli zúčastnit nejen blízcí, ale i kamarádi a kolegové jejího otce. Podle týdeníku Sedmička se celá akce odehrála ve vinohradském divadle Royal, do kterého si našla cestu spousta známých tváří.

Podle informací Sedmičky dorazili kupříkladu Jan Přeučil, Jiří Stivín, Hana Zagorová, Naďa Konvalinková nebo Pavel Šporcl. Přítomní hosté usedali k malým kulatým stolkům s lampičkou a připraveným sektem a sledovali show plnou ukázek z Herzových filmů, jeho rozhovorů, ale i mnohá hudební a jiná vystoupení.

Na závěr však přece jen došlo na slzy, když se mikrofonu ujala Herzova dcera Annelie, kterou samozřejmě doprovodila i její maminka, herečka Tereza Herz Pokorná.

Juraj Herz se narodil 4. září 1934 ve slovenském Kežmaroku a jako židovský kluk prošel koncentračním táborem. Jeho filmové dílo se řadí k československé nové vlně, nejznámějším filmem je adaptace románu Ladislava Fukse Spalovač mrtvol. Film vznikl v roce 1968, poté na dvě desetiletí uvízl z rozhodnutí komunistického režimu v trezoru.

Témata: Juraj Herz