Aleš Brichta přiznal, že byl na výslechu! A co vězení?

Brichta, Aleš 2

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

17. dubna 2019 16:20

Rockerům se občas nějaký ten problém se zákonem nevyhne, což ví z osobní zkušenosti i zpěvák Aleš Brichta. Svého času se prý ocitl i na výslechu, kde ho „zmáčkli“ hned tři policisté. Na vězení ale jeho prohřešky nikdy nebyly.

Zpěvák Aleš Brichta umí být dost kontroverzní, a tak se člověk ani nediví, že má v kapse i pár příhod s policisty. Na jednu si vzpomněl v týdeníku Sedmička, kterému v rozhovoru převyprávěl příběh z dob minulého režimu, když se ocitl na výslechu u Státní bezpečnosti.

Naproti rockerovi se prý sešli tři chlápci, jeden stál u okna, další se ptal a třetí si zapisoval. „Věděl jsem samozřejmě kulový, o co jim jde, takže mi tenkrát vysvětlili, co má náš kytarista za ponožky, jaké má náš baskytarista ten den slipy, a pak mi natvrdo řekli, ať vytáhnu občanku,“ vzpomíná.

Příslušníci bezpečnosti se mu podívali do knížky a vyptávali se ho, kde dělá. „Odpověděl jsem, že v zahraničním obchodě samostatného obchodního referenta. ‚A ty máš na to nějakou školu?‛ Řekl jsem, že jsem inženýr ekonomie, a oni se na to konto šli poradit do rohu, co se mnou,“ líčí hudebník.

Když se vrátili, začali Brichtovi vykat a říkat „soudruhu inženýre“. „Začal jsem se strašně smát a říkal si pro sebe, že vědí úplný kulový. Věděli, co má kdo za ponožky, ale nevěděli, že mám vysokou školu. Ptali se mě jako troubové. Od té chvíle jsem si z nich dělal srandu a říkal jim, že už se můžou ptát, na co chtějí,“ popisuje Brichta.

Vězení se rockerovi naštěstí vyhýbá, ač na něj prý něco zkoušeli i poskoci pohlavárů za minulého režimu. „V osmdesátých letech jsem napsal píseň Peruť 311, věnovanou českým letcům v Británii, což se jim samozřejmě nelíbilo a mohli vyletět z kůže, protože o tom se u nás nesmělo mluvit. Ale sednout jsem si nešel,“ uzavírá Brichta.

Témata: Aleš Brichta