Upřímná Iva Janžurová: Hřebejk se mi mstí...

Hřebejk, Jan

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

28. března 2019 15:25 | Aktualizováno: 28. března 2019 21:47

Herečka Iva Janžurová se upřímně vyjádřila o poměrech v tuzemském filmu. Je prý běžné, že se režiséři mstí za odmítnutí role tím, že už hercům žádnou další nenabídnou. Janžurová to popsala na vlastním příběhu s Janem Hřebejkem, který ji chtěl obsadit do legendárních Pelíšků.

Iva Janžurová se v rozhovoru pro Expres upřímně rozpovídala o zákulisí českého filmového průmyslu, dokonce i o jisté mstivosti některých zainteresovaných. „Znám několik režisérů, kterým jsem práci odmítla a už se urazili a nikdy mi práci nenabídli,“ prozradila sedmasedmdesátiletá herečka.

„Například Hřebejk,“ uvedla jmenovitě jednoho z nich. Ten na Janžurovou „zapomíná“ už dobré dvě desítky let. Proč? „Odmítla jsem hrát v Pelíškách. Chtěli, abych hrála a já jsem se s nimi dohadovala, aby tu roli přepsali, že nechci umřít v první třetině filmu. A že jen naplňujou paradigma, že v každém filmu musí někdo umřít,“ vysvětluje své rozhodnutí.

Nepomohlo ani dlouhé přemlouvání kolegy Jiřího Kodeta, který v Pelíškách výborně ztvárnil nerudného starce. Manželku mu nakonec hrála Emília Vašáryová. „Od té doby mi Hřebejk nezavolal,“ konstatuje Janžurová a dodává: „Já si z něj kvůli tomu dělám legraci.“

Jinak se ale mají s Hřebejkem rádi. „Chováme se k sobě hezky, přátelsky,“ tvrdí oblíbená herečka. „Píšu mu, když se mi líbí nějaký jeho film. Několikrát ale zaměstnal Sabinu (Remundovou, dceru Ivy Janžurové – pozn.red.), krásně hrála v jeho Zahradnictví. Z jejího výkonu jsem se radovala,“ svěřila se.

Jinou zkušenost má naopak se zesnulým Oldřichem Lipským, na kterého nedá dopustit. „To byl tak laskavý režisér,“ rozzářila se. Ten jí, ačkoliv mu odmítla roli v legendární komedii Adéla ještě nevečeřela, nabízel role i dál. Co jí tenkrát vadilo?

„Já jsem říkala: ‚Ta postava nemá konec, tak to přepište a já to budu hrát. Musí to mít nějaký příběh.‛ Dneska ani nevím, o co konkrétně mi šlo. Ale moc jsem chtěla, aby to dopsali, na což nebyl už čas,“ popisuje Janžurová. „Tenkrát když se scénář schválil, nešlo do něj sahat,“ připomíná časy, kdy nad obsahem filmů bedlivě bděla KSČ.

Témata: Iva Janžurová Jan Hřebejk