Pohřeb Stanislava Zindulky (†86): Kolegové truchlí, dorazila i první dáma Havlová!

Pohřeb Stanislava Zindulky 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

22. března 2019 12:03 | Aktualizováno: 22. března 2019 12:25

Mezi včerejší smuteční obřad Aťky Janouškové a zítřejší pohřeb Věry Bílé se vměstnalo poslední rozloučení s hercem Stanislavem Zindulkou (†86). Rozloučit se s ním přišla spousta kolegů, ve druhé řadě zasedla i první dáma Dagmar Havlová.

Poslední rozloučení s velkým hercem malých rolí Stanislavem Zindulkou začalo v 11 hodin. Do smuteční síně krematoria v pražských Strašnicích se s ním dorazila rozloučit spousta kolegů. Pohřeb se shodou okolností koná pouhý den po rozloučení s herečkou Aťkou Janouškovou, a to dokonce na stejném místě.

Zatímco místa v první řadě logicky zaujala Zindulkova rodina, ve druhé řadě zasedli jeho vážení kolegové. Ocitli se v ní manželé Josef Abrhám a Libuše Šafránková, Eliška Balzerová, Petr Kostka, ale také Jiřina Bohdalová s režisérem Zdeňkem Zelenkou. Dorazila rovněž bývalá první dáma Dagmar Havlová.

Během samotného obřadu se ujal slova jeho kolega z Činoherního klubu Petr Nárožný, který promluvil o Zindulkových zdravotních patáliích. „Před šesti lety jsi mi sdělil, že máš zákeřnou chorobu, ale naštěstí máš kolem sebe milovanou rodinu a jeden profesor ti řekl, že díky herectví se dá dál kvalitně žít,“ řekl Nárožný.

„Před rokem jsi mi ale řekl: ‚Už je to špatný, teď už je to se mnou opravdu špatný. Vidíš, pan profesor mi dal pět let a já jsem dostal šest let.‛“ Prvně se totiž spekulovalo o tom, že Zindulka podlehl zápalu plic, nakonec ale vyšlo najevo, že delší dobu bojoval s vážnější nemocí. Potvrzují to i Nárožného slova.

Samotný obřad uzavřel zhruba dvouminutový potlesk. Následně se vytvořila dlouhá fronta truchlících, kteří chtěli zanechat vzkaz v přítomné kondolenční knize. Podpis připojila třeba Jiřina Bohdalová. Následně většina lidí opustila smuteční síň.

Stanislav Zindulka zemřel 14. března ve věku 86 let. S divadelním pódiem se rozloučil na Silvestra během derniéry hry Jistě, pane premiére v Divadle Na Zábradlí. Krátce poté ulehl se zdravotními potížemi, ze kterých už se nedostal.

Témata: Stanislav Zindulka Dagmar Havlová Jiřina Bohdalová