České vánoční pohádky? Petr Nárožný si nebral servítky!

Petr Nárožný, český herec, moderátor a bavič.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

17. března 2019 17:38 | Aktualizováno: 18. března 2019 17:33

Obzvlášť o Vánocích si v posledních letech čeští filmaři zvykli, že se stávají terčem kritiky kvůli štědrovečerním pohádkám. Rádoby chytré názory laiků teď podpořil herec Petr Nárožný, který se na nedávném knižním křtu ujal slova a všem prozradil, jak by taková pohádka měla vypadat.

Lepší příležitost ke kritice oblíbeného dětského žánru si Petr Nárožný opravdu vybrat nemohl. Na nedávném křtu knížky pohádek se totiž rozpovídal o tom, jak dnešní filmaři neumí pohádky točit. Podle herce, který se v řadě těch filmových objevil, je to přitom celkem jednoduchá věc.

„Myslím, že pohádka není až tak náročný žánr. Ale má svá přesná pravidla, která je potřeba respektovat,“ vysvětloval přítomným lidem Nárožný, podle kterého je dnešní tvůrci moc často nerespektují. „To je, myslím, důvod toho, proč se současné a moderní pohádky lidem moc nelíbí,“ nechal se slyšet.

Pak přednesl stručný návod, jak by měla dobrá pohádka vypadat. „Princezna má být krásná, něžná a dělat trošku drahoty, princ má být statečný, taky krásný a žádný posera, což v moderních pohádkách bývá. Princezny šermují, střílejí, princ zase brečí,“ povzdechl si oblíbený herec, který je toho názoru, že se na pohádkách nic nemá měnit.

Tím ale Nárožného kritická vložka na křtu zdaleka neskončila. „Tvůrci také zapomínají na to, že v pohádkách nemá své místo a vůbec tam nepatří ironie. To je jedna z mála věcí, které i inteligentní a bystré děti nerozumějí,“ vysvětloval.

Na závěr pak připomněl, že pohádka má být především pro děti a mít šťastný konec. „Děti musejí mít od začátku pohádky jasno, vědět, kdo je hodný, kdo je zlý, komu mají fandit a koho se bát,“ dodal.

Pro mnohé to ale nebylo žádné překvapení, z Nárožného se stal na stará kolena pěkný morous. Osmdesátiletý herec si často stěžuje, že nedostává moc zajímavých pracovních nabídek, protože už není nejmladší. Otázkou je, jestli si podobnou kritikou nezavřel zase další dveře. Přinejmenším do pohádek.

Témata: Petr Nárožný