Do divadla chtěl ještě jako divák, ale… Stanislav Zindulka už jen ležel a nemohl vstát!

Zindulka, Stanislav 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

15. března 2019 9:37

Když se v prosinci herec Stanislav Zindulka (†86) loučil s divadlem, už tušil, že je zle. Věděla to i řada jeho kolegů, přesto mnohé z nich včerejší zpráva o Zindulkově skonu zaskočila. Jaké byly poslední měsíce života oblíbeného herce?

Když se s koncem minulého kalendářního roku herec Stanislav Zindulka loučil s jevištěm v Divadle bez zábradlí, jeho kolegové asi netušili, že se s ním loučí už navždy. Zindulka jim totiž sliboval, že určitě brzy dorazí na návštěvu. „Budu odpočívat, do divadla půjdu už jen jako divák,“ nechal se slyšet na derniéře legendárního představení Jistě, pane premiére!.

Jenže za pouhé další dva dny ulehl do postele s horečkami. „Dostal jsem chřipku,“ postěžoval si tehdy. Kvůli ní se nemohl zúčastnit poslední pracovní povinnosti, kterou měl v kalendáři. Závěrem ledna se totiž měl objevit na premiéře snímku Narušitel, kde se naposledy ukázal na filmovém plátně. Tehdy už za sebe poslal syna Jakubu Zindulku, který se potatil a je také hercem.

Z běžné chřipky se nakonec vyklubal zápal plic. Když se pak počátkem března snažila se Zindulkou spojit redakce týdeníku Sedmička, musela hercova manželka Milena rozhovor odmítnout. „Manželovi není moc dobře, mohli bychom to nechat na později,“ zeptala se tehdy kolegů.

Na rozhovor už však nedošlo. „Mohu potvrdit, že koroner pražské záchranné služby ve čtvrtek zasahoval na Praze 3 v Baranově ulici u zemřelého šestaosmdesátiletého muže,“ sdělila Aha! mluvčí pražské záchranky Jana Poštová včera po poledni, kdy populární herec skonal.

Zindulkův stav se v posledních týdnech výrazně zhoršil, měl potíže s dýcháním. „Manžel stále ležel,“ prozradila jeho žena Milena. To ostatně potvrdil i režisér Zdeněk Zelenka, který s hercem spolupracoval třeba na celovečerním filmu Karlínská Balada. „Slyšel jsem, že nějak ulehl a nemohl vstát,“ uvedl Zelenka.

Nakonec se však ukázalo, že některým kolegům se Zindulka svěřil, že je na tom zle. „Věděl to Standa a věděli jsme to i my. Věděli jsme to od poloviny prosince, kdy hrál v Činoheráku svoje poslední představení a vůbec mu nebylo dobře. Věděli jsme, že se jeho nemoc vrátila, tentokrát naposledy,“ napsali včera na Facebooku zástupci Činoherního klubu.

Témata: Stanislav Zindulka