Připomeňte si spolu s námi Stanislava Zindulku! Tohle jsou jeho nejznámější role!

Stanislav Zindulka 4

Autor: stars24.cz, ČTK

14. března 2019 17:22

Herec Stanislav Zindulka si získal srdce mnoha diváků především postavou "srágorky" Josefa Pumplměho, pošťáka a tatínka z televizního seriálu Karla Kachyni Vlak dětství a naděje (1985). V divadle a ve filmu ztvárnil řadu rolí, jeho hrdinové byli na jednu stranu nabiti vitalitou a energií, na druhou stranu jim nechyběl ani smutek a melancholie. Zindulka, dlouholetý člen pražského Činoherního klubu, dnes ve věku 86 let zemřel.

Znám je také ze seriálů Bylo nás pět, Hříchy pro pátera Knoxe nebo Četnické humoresky, hrál ve filmech Bumerang, Andělské oči, Báječná léta pod psa, Co chytneš v žitě nebo Hotýlek v srdci Evropy. V roce 2001 zazářil spolu s dalšími hvězdami a kamarády své generace - Stellou Zázvorkovou a Vlastimilem Brodským - v hořké komedii režiséra Vladimíra Michálka Babí léto, za kterou získal Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

Na plátně se prý Zindulka příliš rád neměl, ale Babí léto se mu líbilo, takže si poté mohl říct své oblíbené: "Tak tady, Zindulko, to jde." S Bróďou (Brodským) totiž nehráli, ale existovali. Přátelství ve filmu bylo jako ve skutečnosti "od srdce k srdci", plné hravé ironie a škádlení.

Zindulka se narodil 5. května 1932 v podkrkonošské Jilemnici. Na jevišti stál již v pěti letech. Jeho rodiče totiž patřili k jilemnickým ochotníkům a pro Zindulku tak byla v roce 1951 volba jasná. Po maturitě odešel studovat herectví na pražskou DAMU. Po absolutoriu v roce 1955 nastoupil do Klicperova divadla v Hradci Králové, na angažmá vzpomínal s úsměvem. Zájem o něj projevilo i Brno, kde se mu navíc skýtala možnost učit, a bylo rozhodnuto.

V brněnském Divadle bratří Mrštíků nakonec vydržel 22 let. S tamním prostředím se sžil natolik, že ho mnozí považovali za rodilého Moravana. Rukama pedagoga Zindulky prošli herci jako Oldřich Kaiser, Dagmar Veškrnová nebo Libuše Šafránková. S mnohými se pak kolegiálně sešel na divadelních prknech či ve filmu.

V roce 1989, když mu bylo sedmapadesát let, zamířil do Prahy. Na otázky, proč do metropole odešel tak pozdě, odpovídal, že se necítil do té doby dost zralý. Obrat prý způsobila role "srágorky" vedle Heleny Růžičkové v Kachyňově seriálu. Zindulka nejdřív nastoupil do Městských divadel pražských, prošel Divadlem Ká, až zakotvil v Činoherním klubu. Role Maxe Silvermana v hře Herba Gardnera Sbohem je považována asi za to nejlepší, co v Praze v divadle udělal.

Kromě Českého lva Zindulka v roce 2016 obdržel prestižní Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství.

Herec, který se řídil úslovím, že je lepší se utahat než zrezivět, měl dva syny. Jeden je matematikem, druhý - Jakub Zindulka - se "potatil" a je také hercem. Radost Zindulkovi dělalo i několik vnoučat.

Témata: Stanislav Zindulka