Věru Bílou měl denně na očích, teď popsal její poslední hodiny. Byl to extrém!

Věra Bílá 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

14. března 2019 12:19

Byl jedním z mála lidí, kteří byli se zpěvačkou Věrou Bílou (†64) v kontaktu na denní bázi. Majitel rokycanské ubytovny, kde královna romské hudby strávila poslední roky svého života, teď popsal, co se v pondělí stalo. Řekl i to, zdali je v kontaktu s rodinou, která organizuje zpěvaččin pohřeb.

V rokycanské ubytovně, kde žila, si romská zpěvačka Věra Bílá přála – stejně jako její manžel – umřít. To se nestalo, Bílá zemřela v plzeňské fakultní nemocnici, kam jí záchranáři převezli už v kritickém stavu. Právě majitel ubytovny teď přiznává, že to v pondělí večer opravdu nebyl hezký pohled.

„Ono jí bylo v posledních dnech nevolno velmi často. Tu osudnou noc to byl ale extrém,“ prozradil serveru eXtra.cz s tím, že jí v pondělí večer bylo opravdu hodně špatně. Podle majitele se Bílá přejídala a kouřila sto cigaret denně, čímž si zhoršovala už tak závažný zdravotní stav. Měla totiž těžkou cukrovku a slabé srdce. To jí nejspíš zradilo, podle serveru Romea.cz zemřela na infarkt.

Pokoj v rokycanské ubytovně zůstává kvůli dědickému řízení uzamčen. „Nikoho tam nesmím vpustit,“ konstatuje majitel objektu. „Je to uzamčené a doposud se nikdo z rodiny Věry Bílé nepřihlásil,“ dodal. To je pochopitelné, rodina Giňů se totiž serveru Aha.cz svěřila s tím, jak složitá je organizace pohřbu, který se odehraje příští týden v Rokycanech.

„Zbylo nás pět sourozenců a boháči opravdu nejsme. Snad se nějak složíme a pomohou také dobří lidé,“ uvedl zpěvaččin mladší bratr Ladislav Giňa. „Celá naše rodina jsme katolíci. Promluví farář před otevřenou rakví a celou ceremonii bude doprovázet živá hudba,“ popsal okolnosti pohřbu, na nějž se sjedou lidé nejen z Čech a Slovenska, ale i ze zahraničí.

Poslední rozloučení s královnou romské hudby se uskuteční příští sobotu v kostele Panny Marie Sněžné v Rokycanech. Samotný obřad začne v 10:45, cestu známé zpěvačky na věčnost doprovodí hned několik kapel. „Všude bude slyšet cigánský pláč, ale i smích. To všechno k pohřbu patří,“ myslí si zpěvaččin bratr Ladislav.

Věra Bílá se narodila 22. května 1954 do muzikantské rodiny Giňů, s cimbálovou muzikou svého otce Karola také odstartovala dráhu zpěvačky. Úspěchů se však dočkala až se skupinou Kale, s níž na přelomu tisíciletí koncertovala nejen doma, ale i v zahraničí. V roce 2005 se ale s hudebníky rozešla ve zlém. Od té chvíle šel její život rychle z kopce.

Témata: Věra Bílá