Nedá se nic dělat, je to vážné! Manželka prolomila mlčení o zdraví režiséra Jiřího Menzela!

Jiří Menzel s manželkou Olgou 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. března 2019 11:24

Zpráv o vývoji zdravotního stavu oscarového režiséra Jiřího Menzela se moc neobjevuje, na Febiofestu se však jeho žena Olga otázkám na muže nevyhnula. Připustila, že ačkoliv se manželův stav zlepšuje, zdaleka nemá vyhráno a do společnosti se jen tak nepodívá.

Zdravotní stav neumožňuje jednaosmdesátiletému Jiřímu Menzelovi, aby se objevoval na veřejnosti, veškeré povinnosti za něj proto musí vyřizovat o čtyři desítky let mladší žena Olga. Někdy jde ale o příjemné události, tak tomu rozhodně bylo v nynějším případě, kdy manželka převzala za Menzela další z řady ocenění.

Oscarového režiséra se totiž rozhodli ocenit pořadatelé Mezinárodního filmového festivalu Praha Febiofest, jehož šestadvacátý ročník začne 21. března. Menzel se však zlaté pamětní medaile dočkal už s předstihem. Ze zlata ale nebyla. „Mám reklamaci, ona je ze stříbra,“ prohlásila pobavená Olga. „Zlatá je významem,“ vysvětlil jí prezident festivalu Fero Fenič.

Samotný festival ale vynechá nejen Jiří Menzel, ale i sama Olga. „Mám tolik práce kolem dětí a kolem Jirky, že nic jiného nestíhám,“ svěřila se režisérova manželka, která se stará i o dcery Annu Karolínu a Evu Marii. „Času pro sebe mám málo,“ povzdechla si.

Cenu od Feniče a spol. ale samozřejmě přijala s vděkem. „Každý musí mít radost, že se na něj nezapomnělo a jeho filmy stále žijí,“ dodala Olga, která si ale spolu s Jiřím váží i něčeho jiného. „Než všechny ceny je pro něj ale cennější, že lidé mají stále rádi právě jeho filmy,“ vysvětlila.

Na přebírání cen v manželově nepřítomnosti už si zvykla. „Naposledy jsem za něj přebírala ocenění za herecký výkon v Tel Avivu,“ připomněla. „Určitě by bylo hezčí, kdyby si je převzal osobně, ale je po vážné nemoci v rekonvalescenci a nedá se nic jiného dělat. Naštěstí si ale většinu cen Jirka převzal sám,“ konstatuje Olga.

Zdravotní stav režiséra Jiřího Menzela stále není ideální, však také prodělal závažné onemocnění. Po infekci mozku a operaci totiž strávil nějaký čas v umělém spánku. Od loňského roku už je naštěstí zpátky doma, na cestu do společnosti to ale zdaleka není. „Lepší se, ale stále je to vážné,“ zhodnotila vše jeho manželka.

Témata: Jiří Menzel Olga Menzelová