Z baru Krásný ztráty do hudební síně slávy! Kdo přesně je Michal Prokop?

Michal Prokop

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

6. března 2019 11:28

Od včerejšího večera má Michal Prokop titul tuzemské hudební legendy už oficiálně. Akademici jej ocenili za celoživotní přínos, populární muzikant ale zanechal stopu i v jiných oblastech života. Připomeňme si zásadní etapy Prokopovy profesní kariéry.

Hudebník Michal Prokop byl včera uveden do Síně slávy hudebních Cen Anděl a není pochyb o tom, že to je zasloužené ocenění. Se skupinou Framus Five patří Prokop k legendám tuzemské rockové hudby, kritikou oceňovanou skladbu Kolej Yesterday slyšel snad každý, třeba během včerejšího slavnostního večera, který pěkně uzavřela.

Dvaasedmdesátiletý Prokop si ale zažil kariéru plnou vzestupů a pádů. S Framusem se proslavil na přelomu 60. a 70. let, když na albu Město ER zhudebnil texty básníka Josefa Kainara. Normalizace ale tvrdě dopadla i na ně, Framus si dal nucenou pauzu, kterou Prokop vyplnil „nepříliš úspěšnou sólovou dráhou v klasické komerční popmusic“, jak sám uvádí na webu.

V osmdesátých letech se mu ale povedl triumfální návrat na rockovou scénu. V roce 1984 vyšlo přelomové album Kolej Yesterday, z něhož pochází kultovní Prokopovy hity, kromě titulní skladby např. Blues o spolykaných slovech (Až si pro mě přijdou funebráci) nebo píseň V baru jménem Krásný ztráty.

Ta dala jméno talk show, která po sametové revoluci představila Prokopa i jako zdatného moderátora. Pořad Krásný ztráty vysílala Česká televize od roku 2000 až do roku 2013. Prokop nakonec před kamerami zvládl 505 dílů, v nichž přivítal tisícovku hostů.

Tehdy už měl za sebou i kariéru v politice, v letech 1991-1998 byl významným členem parlamentní ODA. Během let vykonával funkci náměstka ministra kultury nebo předsedy Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Po předčasných volbách v roce 1998 se s politikou rozloučil a přes post ředitele projektu Praha – Evropské město kultury roku 2000 se vrátil k hudbě.

Dnes opět čile koncertuje, a to jak s Framusem, tak s jinými formacemi. Letos také obnoví festival Krásný ztráty Live, kterého se zúčastní třeba zpěvák Lucie David Koller, legendární Vladimír Mišík nebo moravský písničkář Vlasta Redl.

Témata: Michal Prokop (zpěvák) Ceny Anděl