Polívka, Donutil i Strach v slzách! Lidé dali poslední sbohem Jiřímu Pechovi

Pohřeb Jiřího Pechy (5.3.2019). 7

Autor: Jan Novák, stars24.cz

5. března 2019 16:47 | Aktualizováno: 5. března 2019 17:29

Stovky lidí se dnes přišly naposled rozloučit s brněnským divadelním a filmovým hercem Jiřím Pechou. Přišlo jich tolik, že se ani nevešli do obřadní síně a mnozí zůstali na schodech krematoria. Mezi smutečními hosty bylo mnoho Pechových kolegů a přátel, například herec Bolek Polívka, režiséři Jiří Strach a Jan Hřebejk.

"Jiří Pecha byl krásný plebejec a rytíř," řekl novinářům před obřadem jeho přítel Polívka. Co Pecha zemřel, Polívkovi lidé na ulici kondolují.

"To dokazuje, že ho měli rádi nejen lidé od řemesla, ale i my obyčejní lidé," dodal. Při obřadu pak Polívka nazval Pechu svým pobratimem a vzpomínal, kolik spolu strávili času jak na divadelních zkouškách, tak v hospodě.

Jako první promluvili při obřadu herci Simona Zmrzlá a Milan Holenda, současní Pechovikolegové z divadla Husa na provázku, kde Pecha v posledních letech vystupoval v inscenaci Babička. Právě píseň z této hry během obřadu zazpíval živě sbor Husy na provázku. Na závěr obřadu zazněla píseň Čekej tiše od Evy Olmerové, jejímž byl Pecha velkým obdivovatelem.

Mezi smutečními hosty byli dramatik a někdejší politik Milan Uhde, někdejší ředitel Divadla Husa na provázku Vladimír Morávek herec, dramatik a spisovatel Arnošt Goldflam a další osobnosti.

"Z hlediště na něj vždycky bylo náramné podívání, náramně lidské. Byl to velký člověk. V jeho herectví bylo tajemství, ale bylo i prosté a náramné. Nezapomenu na něj," řekl před obřadem dramatik Milan Uhde.

Smuteční obřad zakončil dlouhý potlesk přítomných. Osobní kondolence si Pechova rodina přála vynechat. Přítomnost takového množství lidí podle Pechových blízkých mluví za vše.

Jiří Pecha zemřel ve čtvrtek po těžké nemoci, bylo mu 74 let. Většinu své herecké kariéry spojil s brněnským divadlem Husa na provázku, v němž působil od přelomu 60. a 70. let až do důchodu.

Pecha byl rodák z Třebíče. Ztvárnil mnoho velkých rolí včetně krále Leara nebo titulní úlohy ve "fetišistické revue" Babička, za kterou dostal Cenu Alfréda Radoka. Odborníci na Pechovioceňovali zejména hereckou živelnost a zemitost i schopnost ztvárnit komické i dramatické role.

V posledních letech se Pecha na jeviště Husy na provázku čas od času vracel hlavně v titulní úloze inscenace Babička podle Boženy Němcové. Právě na jevišti svého osudového divadla a v jedné ze svých nejúspěšnějších rolí Babičky slavil Pecha v roce 2014 své 70. narozeniny.

Do širšího povědomí vstoupil Pecha také jako jevištní partner Boleslava Polívky. Hráli spolu například v inscenacích Pezza versus Čorba nebo Poslední leč. Ztvárnil mnoho televizních a filmových rolí, třeba v Baladě pro banditu, Dědictví aneb Kurvahošigutntág, Zapomenutém světle či pohádce Lotrando a Zubejda.

Témata: Jiří Pecha Miroslav Donutil Boleslav Polívka Vladimír Polívka