Zesnulý Jiří Pecha o Polívkovi: Je chytrej jak opice, cítil jsem se s ním jako velký herec!

Jiří Pecha 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

2. března 2019 17:05

Prkna pro ně znamenaly svět, ale ještě víc pro ně znamenalo jejich vzájemné přátelství. Jiří Pecha vděčil, jak sám s oblibou říkal, Bolku Polívkovi za mnohé. Není tedy divu, že jeho divadelního kolegu zpráva o Pechově nečekané smrti zdrtila.

Nerozluční kamarádi. Tak by se dal popsat vztah zesnulého herce Jiřího Pechy (†74) a jeho kolegy Bolka Polívky. Potkali se už před desítkami let na divadelní fakultě JAMU, společně zakládali legendární brněnské divadlo Husa na provázku. Jejich přátelství přetrvalo až do Pechovy nečekané smrti.

Ještě nedávno to připomínal i sám Pecha. „Bolek mě vždycky doporučil režisérům. Jinak by se na mě asi vykašlali,“ svěřil se herec. Posledním filmem, v němž se Pecha objevil, byla vánoční pohádka Anděl Páně 2, ve které „nečekaně“ hrál i Polívka.

Po Polívkově boku vdechl Pecha život spoustě zajímavých postav. Polívka si třeba u režisérky Věry Chytilové vymínil, aby roli anděla ve filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág ztvárnil právě Pecha. Častým hostem byl i v populární Manéži Bolka Polívky, kde spolu mohli dělat legraci, jak to měli odjakživa rádi.

„Já nejsem žádný velký herec, ale když jsem hrál s Bolkem, cítil jsem se tak. Jsem mu za to vděčný,“ říkal Pecha před lety na svých pětašedesátinách. Herectví sice vystudoval na JAMU, ale nikdy si nedodělal maturitu, což rád připomínal.

„Mě dovzdělalo divadlo a hlavně Bolek. Co jen on má nápadů. Je chytrej jak opice. Krasavec inteligentní. Kde já bych bez něho byl?“ skládal Pecha svému nejlepšímu kamarádovi poklony. Za společné roky se údajně pohádali jen dvakrát. I proto Polívka přítelovu smrt velmi těžce nese, uzavřel se před světem a truchlí.

Jiří Pecha zemřel ve čtvrtek ráno po dlouhé těžké nemoci. Poslední rozloučení s filmovým a divadelním hercem se uskuteční už v úterý ve Velké obřadní síni brněnského krematoria.

Témata: Jiří Pecha Boleslav Polívka