Rána pro Andreu! Zdědí Pomejeho obří dluhy?

Jiří Pomeje zemřel 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. března 2019 12:05 | Aktualizováno: 1. března 2019 16:22

Kvůli jednomu nepovedenému filmovému projektu nasekal Jiří Pomeje (†54) neuvěřitelné dluhy. Ač se od nich pomocí předmanželské smlouvy snažil svou manželku Andreu ochránit, teď hrozí, že jí připadnou do klína. Vdova po zesnulém herci má jedinou šanci, jak se dluhů zřeknout.

Téměř dvě desítky let ničily herce Jiřího Pomeje dluhy. Kvůli jeho exekucím se nakonec zadlužila i jeho manželka Andrea. Ač je úspěšnou diskžokejkou, stejně si musela půjčovat peníze, aby měli s Jiřím z čeho žít. Připadnou teď vdově po herci i jeho obrovské dluhy?

Pomeje neměl téměř žádný majetek, zůstalo mu jen pár osobních věcí. Dědictvím po něm jsou ale exekuce, kterých měl hned sedm v celkové výši téměř 14 milionů korun. I proto Andrea s Jiřím uzavřeli před svatbou předmanželskou smlouvu, exekutoři tak nemohli sáhnout na majetek nevěsty.

Ačkoliv téměř nic neměl, pronásledovali herce jeho věřitelé všemi možnými způsoby, kromě právníků se nebáli využít ani služeb holohlavých vymahačů dluhů. Přesto nikdy nepochodili a nakonec dali Pomejemu pokoj, protože pochopili, že jim nemá co dát.

Poté, co v tomto týdnu Pomeje podlehl zákeřné rakovině, však hrozí, že do dluhové pasti spadne i vdova Andrea, která se sice s hercem chtěla rozvést, ale žádost stáhla poté, co mu byla nemoc diagnostikována. Přesto však jeho manželka má šanci, jak se dluhům vyhnout.

Musí se ale zříct veškeré pozůstalosti po manželovi, s nímž má dceru Aničku. Pokud by totiž dědictví převzala, byla by zodpovědná i za dluhy. Zdali využije práva dědictví odmítnout, zatím není jasné. Věřitelé se každopádně mohou uspokojit pouze z majetku po zesnulém, kterého ale moc není. Dluhů z vlastních půjček se ale Andrea nezbaví.

Příběh Pomejeho dluhů je veřejně známý. Do pasti jej dostalo natáčení megalomanského snímku Andělská tvář, který před sedmnácti lety operoval s na tehdejší poměry nevídaným rozpočtem kolem 70 milionů korun. Místo kasovního trháku však přišel kardinální neúspěch, který Jiřího pronásledoval každý den.

Témata: Jiří Pomeje Andrea Pomeje dluhy