Jiří Pomeje a dabing. Těmto hollywoodským hvězdám propůjčil svůj hlas, než o něj přišel!

Jiří Pomeje 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

27. února 2019 14:36 | Aktualizováno: 27. února 2019 22:11

Ještě než loni po náročné operaci přišel o hlas, stihl Jiří Pomeje nadabovat desítky úspěšných zahraničních filmů, které budou věčnou vzpomínkou na zesnulého herce. Tady je výběr některých hollywoodských hvězd, které mluvily Pomejeho hlasem.

Když nás včera po dlouhém boji se zákeřnou nemocí opustil Jiří Pomeje (†54), neodešel jen charismatický herec, ale také vynikající dabér, který propůjčil svůj hlas desítkám zahraničních herců v tuzemské verzi hollywoodských filmů.

Naposledy se před mikrofonem objevil v roce 2016, kdy pro Primu nadaboval jednu z postav akčního thrilleru Replikant. Pak už mu bránily velké zdravotní potíže, které vyvrcholily loni v lednu. Pomeje tehdy po náročné operaci rakoviny hrtanu navždy přišel o hlas. Šlo totiž o nutný zákrok při boji s rakovinou, které herec nakonec stejně podlehl.

I díky dabingu ale filmoví a televizní diváci uslyší Pomejeho nádherný hlas i nadále. Nešlo přitom o jen tak ledajaké role, Pomeje často mluvil za hollywoodské hvězdy první kategorie. Jména jako Richard Gere, Samuel L. Jackson, Patrick Swayze nebo Danny Glover zná asi každý z nás.

Nejvíce se však proslavil jako dabér nejslavnějších protagonistů akčních filmů. V roce 1995 si střihnul Arnolda Schwarzeneggera v kultovním Terminátorovi. Tehdejší verze vznikla pro jeho první televizní vysílání, které měla na svědomí stanice Prima.

Už o tři roky dříve nadaboval v původní VHS verzi akční kriminální komedie Tango a Cash postavu, kterou ztvárnil populární Sylvester Stallone. Ten byl přitom výsadou dvojice Pavel Soukup a Pavel Rímský.

Zdaleka nejčastěji se ale z Pomejeho stával v dabingu Jean-Claude Van Damme, kterému propůjčil svůj hlas v desítkách akčních filmů. Pomeje se stal v Česku jeho dvorním dabérem, v posledních letech jeho aktivní kariéry šlo téměř výhradně o snímky belgického herce. Právě ty tak zůstanou největší vzpomínkou na Pomejeho charismatický hlas.

Témata: Jiří Pomeje filmy