Dusno kvůli smrti Munzara: Co jste to za cynika? Jste kus idiota, sesypali se Češi na filmového kritika

Luděk Munzar 11

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

29. ledna 2019 15:49

Na facebooku se strhla velmi ostrá debata kvůli nedávno zesnulému herci Luďku Munzarovi (†85)! Filmový kritik Kamil Fila v té souvislosti připomněl seriál Synové a dcery Jakuba skláře, kde bylo Munzarovi už přes padesát let. V prvním dílu hrál ale devatenáctiletého mladíka. Právě tato poznámka ale vyvolala hodně nečekané reakce!

„Zemřel Luděk Munzar (85). Pardon za malého cynika ve mně, vždycky si u jeho jména vzpomenu především na to, jak v prvním díle seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře hrál 19letého mladíka ve svých čerstvých padesáti,“ okomentoval smrt českého herce kritik Fila.

„Mnoho momentů daného dílu pak simuluje mládí tím, že Munzar pořád pobíhá a skáče a starší lidé mu říkají, ať tak nejančí. (Samozřejmě make-up s trochou řasenky tomu taky pomáhá.) Myslím, že je to v dějinách kinematografie a televize velmi unikátní záležitost. Vřele doporučuji ke zhlédnutí před obědem, užijete si dost bizarní legrace,“ dodal filmový kritik.

Jeho slov se chytla řada Čechů, kteří začali vypisovat podobné případy z české filmové historie. „Čtyřicetiletý Jaromír Hanzlík coby sedmnáctiletý Václav Karas v Cirkusu Humberto byl taky mladistvost sama!“ připomněla jedna z Češek.

„Úplně zapomínáte na 52letou Antonii Hegerlíkovou, coby pětadvacetiletou manželku tehdy 30letého Petra Kostky v Matce. Při scéně, kdy má kojit miminko, za ní zaskočila dublérka. Češi jsou vůbec na tohle experti,“ přidal se další filmový fanoušek. „Vynikající je ještě Dynastie Nováků, kde Josef Kemr (nar. 1922) hraje otce Radoslava Brzobohatého (nar. 1932), který hraje otce Jaromíra Hanzlíka (nar. 1948).“ vyjmenovával dál.

Jenže ne všem přišla podobná debata vzhledem k úmrtí Munzara vhodná. „Tento způsob nekrologu zdá se mi...“ poznamenal jeden z uživatelů. „Někdy prostě mlčeti zlato,“ přidal se další. „Tohle je ošklivý, pan Munzar nepodepsal jako jeden z mála tenkrát v Národním antichartu. Byl to velice statečný člověk,“ poznamenala paní Martina. „Jste vůbec normální? Zemřel tatínek, manžel, dědeček, sakra. Co jste to za cynika?“ kritizuje Filu paní Iva. „Vy nejste kritik, ale kus idiota. Větší kritik než jsme doufali? Větší pitomec než jsme doufali!“ přidal se pan Martin.

Ozvala se i herečka Sabina Remundová, která se přáteli Munzarovou dcerou Bárou. „Já tedy čtu jen zlomek... za mě - NEVKUSNÝ, CHORÝ PŘÍSPĚVEK! Zemřel otec, dědeček, manžel... Raději mlčte, než v takovou chvíli plácat kraviny,“ pustila se do kritika. Sabina.

Tím ale neskončila! „Když myslíte, že v okamžiku úmrtí je vkusné, dobré, říci právě toto... Říkám, nejen jako blízká přítelkyně Báry, raději mlčet. Je to neuctivé, nevhodné. Dokonce bych řekla, že takovým příspěvkem můžete způsobit jen další smutek. K čemu? Bolavě dochováte milovanou bytost a v okamžiku konce narazíte na tohle? Umíte si to představit? Prosím, zkuste to,“ vyzvala kritika Remundová.

Dodala, že Bára Munzarová sice na facebooku není, ale Munzarův zeť a vnučka ano. „Ta zeměkoulička znamená příspěvek veřejný. Přimlouvám se za smazání. Já bych to ocenila. Ale o mě nejde, uznávám. Mě z toho jen bolí u srdce. S Bárou jsem studovala, hraju s ní, každá jiná a přece si blízké. Vím, jak celá rodina příkladně pečovala a dochovala pana Munzara. Pláču s nimi... A možná, že je vám toto i k smíchu. Ať. Musela jsem. Na vysvětlenou,“ dodala naštvaná herečka.

Témata: Kamil Fila (kritik) Sabina Remundová Luděk Munzar Bára Munzarová