Kočka mladší ujížděl opilý policii! Zastrašoval ji Paroubkem a podplácel!

Jan Kočka 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. ledna 2019 8:59

Od tragické nehody vnuka provozovatele Matějské pouti Jana Kočky mladšího uplynuly necelé čtyři měsíce. Jeho vozidlo se tehdy srazilo s kamionem a oba řidiči při nehodě zemřeli. Spolek Šalamoun ale nyní tvrdí, že k tomu možná nemuselo dojít. Stačilo, aby byl zveřejněn podivný případ, který se odehrál o několik let dříve.

"Bezohlednou jízdu Jan Kočka mladší předvedl už v roce 2009 v Praze 5, kdy rovněž pod vlivem alkoholu ujížděl před policií a po zastavení se pokoušel policisty uplatit. A už vůbec asi veřejnosti neví, že tehdy jeho případ justice ututlala a vyvázl bez trestu. Kdo ví, kdyby nebyl jeho případ v roce 2009 ututlán, třeba mohl dneska žít?" ptá se spolek Šalamoun.

Vše se podle něj odehrálo 13. června 2009 v půl třetí ráno, kdy se řítil Jan Kočka mladší v autě z centra Prahy ve směru na Prahu 5. Projížděl křižovatkami na červenou, protože ujížděl před hlídkou policie, která se ho pokoušela zastavit. Byl totiž byl pod vlivem alkoholu.

Na Plzeňské ulici v pražských Košířích ho ale policie dostihla, Kočka se ale nevzdal. Nejprve se před policisty oháněl známostí s Jiřím Paroubkem a Mirkem Topolánkem. Ti se měli postarat o to, aby z případu nic nebylo.

To ale nezabralo, a proto začal policisty uplácet. Nabídl jim peníze a volné vstupenky na Matějskou pouť. Policisty ale opět nepřesvědčil a ti přistoupili k dechové zkoušce. Janu Kočkovi naměřili 1,62 promile alkoholu. 

Policie obratem zahájila trestní stíhání pro trestné činy ohrožení pod vlivem návykové látky a podplácení. Za oba trestné činy mu podle trestního zákona hrozil trest odnětí svobody až na pět let. "Jeden z policistů jako svědek vypověděl, že se Jan Kočka při nabízení úplatku choval sebejistě a působil dojmem, že to takto neřeší poprvé," dodává Šalamoun.

Soudce JUDr. Tome Frankič ale trestní stíhání Jana Kočky za dva trestné činy 21. srpna 2009 podmíněně zastavil a stanovil mu zkušební dobu na 18 měsíců. Podle spolku to odůvodnil tím, že se Jan Kočka doznal, je dosud netrestaný, a proto by uložení jiného než podmíněně odloženého trestu odnětí svobody nepřipadalo v úvahu.

"Tomuto podmíněnému zastavení trestního stíhání Jana Kočky předcházela bezprecedentní událost, kdy dne 17. srpna 2009 se k soudci Obvodního soudu pro Prahu 5 dostavil bez nařízení jednání a bez předvolání obviněný Jan Kočka a jeho obhájce JUDr. Josef Lžičař, který požádal, zda by obviněný mohl být soudcem vyslechnut, což se vzápětí stalo. Navíc podle osob zúčastněných na tomto úkonu se tak nestalo v trestní kanceláři, ale zřejmě na správě soudu – v kanceláři soudce a předsedy soudu, protože v protokolu uvedená zapisovatelka byla tehdejší ředitelka správy obvodního soudu," píše spolek.

13. července 2011 vydal soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 usnesení o tom, že Jan Kočka ml. se ve zkušební době podmíněného zastavení trestního stíhání osvědčil. Toto usnesení nabylo právní moci dne 17. ledna 2012. Od té chvíle se na Jana Kočku hledí jako na bezúhonného člověka, dodal spolek.

Témata: Jan Kočka