Virtuóz Jaroslav Svěcený je na dně: Takhle ošklivé období jsem ještě nezažil!

Jaroslav Svěcený

Autor: Klára Dosedělová, stars24.cz

22. ledna 2019 15:44

Houslista Jaroslav Svěcený (58) v posledních několika měsících výrazně zhubl. Není proto divu, že se začalo spekulovat o tom, že má zdravotní problémy. Dokonce se šuškalo, že by to mohla být rakovina. Jasno v tom musel udělat sám virtuóz.

Svěcený na tom v poslední době nebyl právě nejlépe. Z královéhradecké nemocnice, kde nedávno podstoupil operaci, přišly alarmující zprávy. Sám hudebník vzkazoval, že je mu hodně zle! Jenže na vině nebylo jen jeho zdraví!

Svěcený čekal na výsledky histologického rozboru, od doktorů si vyslechl dobré zprávy – nejde o nic zhoubného. Vrásky mu tak teď dělá spíš jeho soukromý život. „Ty pozdější zdravotní potíže odstartoval jeden obrovský problém lidský, který jsem nedokázal překonat a vlastně ještě nepřekonal. Rozvod,“ přiznal Blesku houslista s tím, že se mu o tom špatně mluví.

Detaily prý nechce řešit veřejně, ale z jeho slov vyplývá, že návrh na rozvod podala jeho manželka, se kterou strávil dlouhých 35 let! „Strašně mě to zasáhlo. Neumím být sám, potřebuju vedle sebe partnerku. Sice neumím vařit, ale zase dokážu jiné věci. Snad mě může mít někdo rád. Chtěl bych pro někoho žít,“ přiznává slavný virtuóz.

Přiznává, že vše nese velmi těžce. „Pro mě je to hrozné. Takhle ošklivé období jsem ještě nezažil. Nemohl jsem tomu uvěřit, přijmout to. Proto jsem i ty zdravotní potíže snášel mnohem hůř. Jsem po náročné urologické operaci a mám velké bolesti. Špatně se s tím vyrovnávám,“ uvedl Svěcený.

Svěcený se loni na podzim složil při návratu z koncertování v Indonésii. V tomto případě prý o nic nešlo, vliv na jeho stav zřejmě měla hlavně jeho psychika. Kvůli tomu, že teď dlouho ležel, mu ale ochably ruce a on tak nějakou dobu nemůže vůbec hrát. „Mě ten rozchod tak zdrtil, že jsem se odevzdal osudu. Musím se zase dát do fyzické a psychické kondice,“ přiznává houslista s tím, že by se chtěl ke koncertování vrátit co nejdřív, i když to bude těžké.

A co jej čeká v nejbližší době? Podle svých slov musí začít od nuly! „Byla to opravdu těžká životní zkouška. Budu se z ní ještě dlouho vyhrabávat. Semlelo mě to. Čeká mě spousta starostí jako hledání nějakého bydlení a další prozaické úkoly,“ dodává známý hudebník.

Témata: Jaroslav Svěcený