Česko-Slovenský ples potvrdil status vrcholu plesové sezóny

Česko-Slovenský ples 2018

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. února 2018 17:55

Významné české i slovenské osobnosti a stovky vzácných hostů se během uplynulého víkendu setkaly v historické budově pražského Obecního domu. Důvodem byl pátý ročník tradičního Česko-Slovenského plesu, který se koná vždy v únoru a uzavírá tak domácí plesovou sezónu. Nejvýznamnější společný ples obou zemí se letos odehrál ještě ve slavnostnější atmosféře než v minulých letech. Aktuální ročník byl totiž věnován 100. výročí vzniku Československé republiky, které obě země oslaví 28. října 2018.

Vzácní hosté na červeném koberci: váleční veteráni, největší kapacity naší medicíny i uznávání umělci

"Ples, na který se vyplatí cestovat do Prahy" – takovou přezdívku dostal před rokem zejména mezi slovenskými hosty oblíbený Česko-Slovenský ples, který se každoročně koná v majestátních prostorách Obecního domu v srdci české metropole. Loni, během svého čtvrtého ročníku, se organizátoři poprvé v historii mladé prestižní akce těšili z vyprodaného Obecního domu. Historie se opakovala i tento rok, Česko-Slovenský ples hlásil vyprodáno již zhruba měsíc před konáním akce.

"Pevně věříme, že naši vzácní hosté si na letošním Česko-Slovenském plese užili neopakovatelný večer plný nezapomenutelných zážitků, stejně jako my. Chci jim naším jménem poděkovat za projevenou důvěru a už teď se těšíme na nadcházející ročník Česko-Slovenského plesu, který bude oslavou stého výročí připomínky úmrtí Milana Rastislava Štefánika, zároveň si společně připomeneme 50 let od prvního Slovenského plesu v Praze i 30 let od Sametové revoluce," zhodnotil pátý ročník akce ředitel Česko-Slovenského plesu Radovan Čaplovič.

"Připravit důstojnou oslavu a připomenutí stého výročí vzniku Československa byla pro nás velká výzva a závazek a já doufám, že se nám to díky skvělé atmosféře, kterou společně s vystupujícími umělci a celým organizačním týmem vytvořili samotní návštěvníci plesu, podařilo," dodal ředitel produkce Česko-Slovenského plesu Lumír Mati.

Mezi plesajícími hosty se objevily známé tváře, které jsou skalními příznivci akce a Česko-Slovenský ples je už pro ně tradicí plesové sezóny, kterou nikdy nevynechají: čerstvá držitelka ocenění Křišťálové křídlo, zpěvačka Celeste Buckingham, filantropka Lucia Hablovičová, režisér Juraj Jakubisko s manželkou herečkou Deanou Jakubiskovou, herečka Hana Gregorová, herečka Andrea Kerestešová Růžičková s manželem – hudebníkem Mikolášem Růžičkou, zpěvačka Monika Bagárová, módní návrhářka Taťána Kovaříková, houslista Filip Jančík, moderátorky Televize Prima Gabriela Lašková a Monika Leová, dále moderátorka Televize Nova Inna Puhajková, herečka Barbora Mottlová, herci Martin Dejdar a Jan Antonín Duchoslav, moderátorka Eva Perkausová s kolegou Mirkem Šimůnkem,  nebo skladatel a hudebník Michal Dvořák, člen kapely Lucie.

Nechyběly ani uznávané osobnosti ze sportovního života, 17násobná vítězka světového poháru a držitelka titulu Sportovec roku 2017, biatlonistka Gabriela Koukalová s manželem, badmintonistou a 9násobným mistrem České republiky, Petrem Koukalem.

Speciální pozvání organizátorů u příležitosti oslav stého výročí založení Československa přijaly vzácné osobnosti z různých oblastí veřejného života – mezi nimi například významný český kardiochirurg, přednosta kardiocentra IKEM, prof. Jan Pirk, baletní mistr a nový umělecký šéf Baletu Národního divadla Filip Barankiewicz a nechyběli ani představitelé Československé obce legionářské a přímí účastníci bojů 2. světové války, váleční veteráni.

Stejně jako každý rok, opět nechyběli zástupci politických špiček, ministryně práce a sociálních věcí ČR Jaroslava Němcová, hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Jermanová Pokorná, primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová, primátor hlavního města SR Bratislavy Ivo Nesrovnal, náměstkyně primátorky hlavního města Prahy Eva Kislingerová, starosta městské části Praha 1 Oldřich Lomecký, dále také europoslanec a bývalý ministr zahraničních věcí SR Eduard Kukan, poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jaroslav Faltýnek a mnoho dalších vzácných hostů z diplomatického, podnikatelského a kulturně společenského života obou zemí.

Nepřehlédnutelnými ozdobami červeného koberce a nejvyhledávanějšími objekty fotografů se staly královny krásy, česká Miss 2015 Nikol Švantnerová, úspěšná blogerka a česká Miss World 2016 Natálie Kotková i moderátorka, herečka a módní blogerka Nikol Moravcová.

Návrat v čase na jedinou noc

Dramaturgie slavnostního večera se nesla v duchu tématu první Československá republika. Hosté se díky tomu opravdu mohli cítit jako kdyby na jednu noc doslova cestovali v čase o jedno století zpět. Inspirace 20. – 30. léty minulého století dýchala na návštěvníky z  každého rohu plesových sálů a síní Obecního domu, a to ve výzdobě nebo v plesovém menu a hudebním programu.

Během příchodu vítala hosty na červeném koberci čestná stráž legionářů z projektu Československé obce legionářské "Legie 100", která střežila vitrínu s vzácným originálem praporu Československé národní rady, který v roce 1918 navrhl v Paříži M. R. Štefánik.

Přibližně tisíc hostů z obou zemí si vychutnalo úvodní překvapení v podobě krátkého vzpomínkového filmu věnovaného prvnímu prezidentovi Československa Tomáši Garriguovi Masarykovi z dílny Národního muzea. Milovníci klasické hudby si přišli na své během následného vystoupení sopranistky Evy Urbanové. Celosvětově známá česká operní diva otevřela pátý ročník Česko-Slovenského plesu slavnou árií z opery Libuše z pera Bedřicha Smetany.

Taneční část večera zahájilo předtančení v podání Slovenského ľudového umeleckého kolektívu – SĽUKu a Baletu Národního divadla. Po zbytek večera se hosté bavili v doprovodu vystoupení Báry Basikové, Dary Rolins, Vaša Patejdla, Felixe Slováčka, Marcely Laiferové, Celeste Buckingham, Moniky Bagárové, Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma pod taktovkou Vladimíra Valoviče, KaFe Bandu, nebo oblíbené bratislavské skupiny Funkiez. Celým večerem provázela hosty šarmantní česko-slovenská moderátorská dvojice Zorka Hejdová a Roman Pomajbo.

Pozdravy “od mistra” a “pro mistra”

Z důvodu nečekaných zdravotních problémů musel svůj koncert na plese zrušit mistr Karel Gott, který měl vystoupit jako hlavní hvězda večera. Hostům však poslal milý audiopozdrav, ve kterém jim popřál příjemnou zábavu: "Vážené dámy a pánové, milí přátelé. Využívám alespoň tuto možnost, abych Vás mohl alespoň takto na dálku pozdravit. Ačkoli jsem od Vás pouze několik set metrů, bohužel však v jiných prostorách, kde není tak veselo jako u Vás. Na dnešní výjimečný večer jsem se opravdu těšil, zvláště proto, že Česko-Slovenský ples se nese ve slavnostní náladě oslavy 100. výročí založení Československé republiky. Věřte, že jsem se snažil udělat v uplynulých dnech maximum pro to, abych mohl být dnes večer s Vámi. Můj zdravotní stav mi to však bohužel neumožňuje. Přesto věřím, že příště se nám to podaří a společně prožijeme neopakovatelný večer. Takový Vám přeji i dnes. Tančete, bavte se a utužujte vzájemné přátelství. A pokud na mě aspoň trochu myslíte, věřte, že já myslím také na Vás a sleduji vás online. Hezký večer, přátelé! "

Proto se organizátoři plesu rozhodli připravit mistrovi společně s hosty malé překvapení. Moderátoři večera Zorka Hejdová a Roman Pomajdo společně s plesovými hosty Karlu Gottovi natočili a poslali videopozdrav.

Součástí slavnostního večera byl již tradičně i osobní pozdrav od ambasadorky charity plesu Lucie Hablovičové, která pro tento rok vybrala jako projekt, který ples podpořil, občanské sdružení APPA, které se věnuje pomoci tělesně postiženým.

Kulinářský zážitek à la první Československá republika

O prvotřídní kulinářský zážitek plesajícich hostů se již tradičně postarala "Francouzská restaurace Art Nouveau", která v síních a sálech Obecního domu servírovala tříchodovou galavečeři šesti lahodných pokrmů ve speciální duo set úpravě. Jednotlivé chody inspirované gastronomií první Československé republiky v podobě starých tradičních receptů v novodobém hávu vytvořil tým pod vedením šéfkuchaře Patrika Bečváře a šéfcukrářky Adély Hostáškové. Inspiraci českou a slovenskou kuchyní starých časů tvůrčí tým přepracoval i do originálních názvů jednotlivých chodů…

Exkluzivní servírované 6-chodové menu 5. ročníku Česko-Slovenského plesu:

STUDENÝ PŘEDKRM

Květáková vaječná sedlina s marinovaným květákem ve 20letém balsamicu

Králičí galantina s pistáciemi a koňakem, zabalená v parmské šunce, jablečné chutney se šafránem

***

HLAVNÍ CHOD

Telecí rib eye na žampionech, brambora plněná houbovým ragú, houbová espuma, zeleninka

Treska s bylinkovou krustou, pyré z karamelizované mrkve, pošírovaný fenykl v Pernodu

***

DEZERT

Nugátový dort Oldřicha Nového

Malinový dezert Tomáše Garrigua Masaryka

Stejně jako loni i v roce 2018 se Česko-Slovenský ples konal pod vzácnými prezidentskými záštitami – oficiální záštitou prezidenta České republiky J.E. Miloše Zemana i prezidenta České republiky J.E. Andreje Kisky.

Na plese se utužovaly vztahy obou zemí na nejvyšší státní úrovni, ale také vztahy jejich jednotlivých regionů. V rámci tradiční plesové pocty regionům a jejich unikátních regionálních záštit byl Česko-Slovenský ples věnován Středočeskému kraji, hlavnímu městu Praze a hlavnímu městu SR Bratislavě.

Návštěvníci si díky tomu mohli pochutnat na gastronomických specialitách z obou daných regionů a pobavit se na vystoupeních tradičních folklorních souborů SĽUK, českého folklorního souboru Jarošovci a nechyběla ani folklorní stálice Česko-Slovenského plesu – folklorní soubor Čechů a Slováků žijících v Praze – Limbora.

Stejně jako v uplynulých letech, organizátoři v průběhu večera opět stanovili termín nadcházejícího ročníku plesu, a to na 16. únor 2019.

Témata: Česko-Slovenský ples