Ikona české filmografie? Tohle jste o Zdeňku Svěrákovi nejspíš nevěděli!

Svěrák, Zdeněk

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. ledna 2019 14:25

Populární český herec, scénárista, dramatik a textař Zdeněk Svěrák oslaví zanedlouho 83. narozeniny. Svěrák patří k nejvýraznějším osobnostem české kultury.

Zdeněk Svěrák se narodil 28. března 1936 v Praze. Vystudoval Vysokou školu pedagogickou. Učil na základní škole v Měcholupech, na základní škole a následně na gymnáziu v Žatci. Od mala jej to ale táhlo k umění. Začínal jako reportér Československého rozhlasu. Na konci 60. let se prosadil nejprve na divadelních prknech a následně také na stříbrném plátně.

Třikrát obdržel literární cenu Magnesia Litera, získal dva České lvy za nejlepší scénář. Film Kolja, ke kterému napsal scénář, získal v roce 1996 Zlatý glóbus a Oscara coby nejlepší cizojazyčný film. V roce 1999 ocenil prezident Václav Havel Zdeňka Svěráka Medailí Za zásluhy. Věděli jste, že.... ....film Obecná škola je Svěrákovou autobiografií? Když Svěrák psal scénář pro film Obecná škola, vycházel ze svých vzpomínek na dětství. Jeho otec František byl elektrikář a pracoval v rozvodných energetických závodech, obdobně pak postava Fanouše Součka, kterou ve filmu hrál sám Svěrák. Stejně jako Zdeněk Svěrák byl i hlavní hrdina Eda druhorozeným synem. Rodiče jej pojmenovali po zesnulém starším bratrovi. Ten se narodil v roce 1929, o pět let později ale zemřel na sepsi, když šlápl na rezavý hřebík. Na myšlenku napsat film o svých školních letech přivedl Svěráka režisér Vít Olmer. Před Obecnou školou ale nakonec dal přednost Tankovému praporu. Režie se tak ujal Svěrákův syn Jan, pro nějž to byl první celovečerní film. Obecná škola byla v roce 1991 nominována na Oscara. Byl to také první film, který uvedla televize Nova.

...studoval s dalšími velikány české kultury?

Zdeněk Svěrák potkal další osobnosti české kultury už během studia. Na gymnáziu chodil o ročník níže oscarový režisér Jiří Menzel. Právě v jeho filmu Zločin v šantánu si Svěrák v roce 1968 odbyl svou hereckou premiéru.

Během studia na Vysoké škole pedagogické, kde Svěrák studoval český jazyk a literaturu, se seznámil s Miloněm Čepelkou a Ladislavem Smoljakem, tedy s herci a scénáristy, s nimiž stvořil postavu Járy Cimrmana. Od 80. let hraje se Svěrákem v Divadle Járy Cimrmana také Bořivoj Penc, Svěrákův kamarád ze základní školy.

Se Svěrákem měl na gymnáziu studovat také jistý Oliverius. Že vám to jméno nic neříká? Dalo přitom vzniknout jedné z legendárních postav českého filmu. Tento student byl sice zapsán do třídní knihy gymnázia, které Svěrák navštěvoval, nikdy však na škole studovat nezačal a spolužáci jej nepoznali. Svěrák se touto vzpomínkou inspiroval při psaní scénáře k filmu Marečku, podejte mi pero!. Oliverius je Hliník, který se před začátkem školního roku odstěhoval do Humpolce.

....vousy si nechal narůst během invaze sovětských vojsk?

Vousy ke Zdeňku Svěrákovi neodmyslitelně patří. Na filmovém plátně jsme jej bez plnovousu mohli vidět jen zřídkakdy. Namátkou třeba ve filmech Marečku, podejte mi pero!, Na samotě u lesa nebo Obecná škola. Své vousy Svěrák získal díky okupaci vojsk Varšavské smlouvy.

Po dokončení studia začal Svěrák učit. Nejdříve v Praze v Měcholupech a pak v Žatci. Při práci kantora mu ale nezbývalo dost času na literární aktivity. A tak zkusil konkurz do Českého rozhlasu. Reportérem rozhlasu byl Svěrák i během invaze vojsk Varšavské smlouvy. Během hektických srpnových dní roku 1968 se Svěrák nestíhal holit.

Když se pak po několika dnech viděl v zrcadle, zjistil, že mu vousy sluší. Plnovous pak sundával jen příležitostně kvůli filmovým rolím.

Témata: Svěrák Zdeněk (herec režisér)