Smutné Vánoce Marty Kubišové: Podivná smrt bratra a hádky o urnu!

Marta Kubišová

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

29. prosince 2018 11:19

Hodně smutné svátky letos prožívá zpěvačka Marta Kubišová (76). V listopadu v Kanadě zemřel její jediný sourozenec – bratr Jan (†74). Ona sama kvůli špatnému zdraví na pohřeb letět nemohla. A tak dodnes neví, co se s Janovými ostatky vlastně stalo!

Marta Kubišová svého bratra dlouho neviděla, Jan totiž v roce 1968 emigroval do Kanady, kde až do své smrti žil. A i když se s bratrem roky neviděla, přála by si, aby byl k poslednímu odpočinku uložen právě v Česku, aby ležel vedle své maminky a babičky.

Jan Kubiš zemřel náhle na následky mozkové mrtvice v místní nemocnici, kde ležel napojen na přístrojích. Jeho sestra Marta to nese velmi těžce. „Jsem na rozsypání a jen těžko zvládám svoje povinnosti, které jsem si nasmlouvala. Je to opravdu hrozný pocit nevědět, co se děje s mým bratrem. A zvlášť teď o Vánocích,“ řekla deníku Aha! Nemůže prý pochopit, co se vlastně přihodilo, prý byl úplně zdravý!

Naposledy spolu mluvili 1. listopadu, kdy Jan Martě přál k narozeninám. Zemřel o 18 dní později. „O smrti Honzy mě informovali jeho přátelé, se kterými žil. Zvláštní ale je, že mi volali až tři dny poté, co zemřel,“ říká teď zdrcená zpěvačka.

Jenže od té doby nemá žádné další informace. Janovi přátelé jí prý slíbili, že vše vyřídí a o všem ji budou informovat. „Potom se už ale neozvali, a když jim volám já, telefon mají vypnutý,“ stěžuje si Kubišová. 

Do rukou se jí dostala jen krátká úmrtní zpráva. „ Zažádala jsem si ještě o dlouhou zprávu a celou věc už mají v rukou právníci, jeden v Torontu a druhý tady. Je to opravdu nehorázné více než měsíc po bratrově smrti nevědět, co s ním je a kde vůbec je,“ zlobí se.

To ale není vše! Bratrovi přátelé Martu pořádně vyděsili. Tvrdili jí totiž, že jeho urnu mít doma hned tak nebude. „Že se na něm určitě budou učit medici. A potom mě úplně uzemnili, když mi sdělili, že stejně dostanu jen půlku popela, protože tu jednu rozptýlí na místech, kde to měl Honza rád,“ vysvětluje Kubošová.

Otázkou tedy je, kdy popel jejího bratra dorazí. „Jestli vůbec někdy dorazí. Je to všechno opravdu prapodivný a obávám se, že se bude muset do případu zapojit policie. Když si uvědomím, jak maminka s babičkou trpěly, když se dozvěděly o bratrově emigraci a já o něm nevím zhola nic, je mi vážně mizerně,“dodala nešťastná Marta Kubišová.

Témata: Marta Kubišová