Koller, Svěrák nebo Chantal Poullain. Stále více umělců se bouří proti Zemanovi!

David Koller

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. prosince 2018 13:37

Tisíce Čechů podepisují petici nazvanou „Poslanci a senátoři, zastavte Miloše Zemana“. Počet signatářů neustále roste, objevuje se mezi nimi i řada známých osobností.

„Vážení členové Parlamentu České republiky, již několik let sledujeme s velkým znepokojením jednání prezidenta republiky Miloše Zemana, jímž často překračuje obvyklé pravomoci hlavy státu. Jsme přesvědčeni, že přímá volba prezidenta neopravňuje k takovému přístupu k výkonu jeho mandátu,“ stojí v úvodu prohlášení, které petici doprovází.

Autory petice jsou filosof a pedagog Filozofické fakulty UK Václav Němec, autorka knihy Průmysl lži Alexandra Alvarová a překladatel Fedor Bruoth.

Vadí jim například Zemanovo chování v oblasti zahraniční politiky, která z formulace ústavy patří vládě. „Dlouhodobě pozorujeme, že prezident Zeman nekoordinuje a zřejmě ani nekonzultuje svá prohlášení s Ministerstvem zahraničních věcí,“ píše se ve výzvě. Autorům se rovněž nelíbí odklon od EU a NATO směrem na východ.

Autoři a signatáři petice, kteří jsou přesvědčeni, že prezident Zeman se už několikrát pohyboval na samé hranici velezrady a hrubého porušení Ústavy, zákonodárce vyzývají k přijetí opatření, která omezí možnost prezidenta působit proti bezpečnostním a ekonomickým zájmům České republiky.

Dokument podepsalo už více než 14300 lidí, mezi nimi najdeme i eruoposlance Jaromíra Štětinu, hudebníka Ziggiho Horvátha, kněze Tomáše Halíka, herečky Chantal Poullain či Aňu Geislerovou, advokátku Kláru Long Slámovou, herečku a političku Táňu Fischerovou, aktivistku a někdejší diplomatku Moniku MacDonagh-Pajerovou, herce Kryštofa Rímského, zpěváka Davida Kollera či režiséra Jana Svěráka. 

Témata: David Koller Chantal Poullainová Miloš Zeman