StarDance není o tanci? Tomicová si ho klidně vyhraje! Kritici se musí smířit s jednou věcí!

Devátá řada StarDance Komentář

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. prosince 2018 12:17

Komentář - Lukáš Pavlásek a Pavla Tomicová by si mohli podat ruce. Oběma se totiž povedlo rozvířit vody českého internetu, aniž by vůbec museli promluvit. Stačí, že vyrazili do televize a zatancovali tam pár tanců. A lidé se mohou zbláznit. Musí se ale smířit s jednou věcí, StarDance je o tancování jen napůl.

Od producentů opět geniální tah. Do deváté řady pořadu StarDance se jim povedlo opět dostat celebritu, která víří vody. Co si budeme nalhávat, především je to díky tělesným proporcím, a to nemyslíme nijak zle. Tomicové to rozhodně sluší a patří mezi nejkrásnější a nejsympatičtější dámy, které kdy touto soutěží prošli.

S Pavláskem to ale byl skutečně úlet. Na internetu vyvolal obrovskou vlnu nevole od lidí, kteří se domnívají, že StarDance je čistě o tancování. Naopak se dočkal šílené podpory od těch, kdo se rozhodli, že z recese pošlou komika, který neumí tancovat, až do finále. Nakonec však zvítězil zdravý rozum.

Tentokrát na to šla produkce chytřeji a excentrického stand-up komika vystřídala o poznání méně nápaditá herečka. Co naplat, že tancuje lépe než on a že je na ní vidět, že se opravdu snaží. Odpůrců má na internetu dostatek.

Nejčastějším argumentem, proč se Tomicová neměla dostat do finále, je, že Arichteva tancovala lépe. Možná, ale od kdy rozhoduje ve StarDance taneční um? Na to je tam porota, čtveřice odborníků, jejichž hlasy navzdory všeobecnému tvrzení mají váhu. Do celkového hodnocení se totiž započítávají.

Princip bodování je založen z půlky na nich a z půlky na divácích. Porotci udělí tanečním párům body od 10 do 1 a stejnou bodovou škálou jsou pak taneční páry ohodnoceny podle poštu došlých sms zpráv. Ten pár, který jich obdrží nejvíce, dostane 10 bodů, ten s nejmenším počtem hlasů jeden bod.

Úkolem diváků ale přece není hodnotit, jak umí který pár tancovat. K tomu jim totiž chybí několik předpokladů, například přímá účast na místě konání soutěže, kdy uvidí pár tančit v nezkresleném obrazu kamer. A především odborná znalost tance. Do tanečních asi chodila většina diváků, ale hodnotit někoho bez odborné a hlubší znalosti problematiky, to není možné skoro v žádném odvětví.

Dalším a neméně významným faktorem je hlasování trvající celý týden. Diváci už nyní mohou posílat zprávy svým favoritům, a to aniž by věděli, jak jejich sobotní finálové kolo vlastně dopadne a jak ho zatancují. A takto to chodí po celou dobu trvání soutěže. Hlasovat lze zkrátka celý týden bez toho, že by do poslední chvíle kdokoliv viděl onen pár tančit. To se pak tanec hodnotí jen velmi těžko.

StarDance je zkrátka z poloviny o tancování a z poloviny o sympatiích. Arichteva možná v sobotu tancovala lépe, hlasy diváků ale ukázaly, kdo je mezi nimi populárnější. Stejným způsobem se do finále dostal Pavlásek, a stejným způsobem uspěla i Tomicová. Té ale nelze upřít snahu i fakt, že tanec prožívá a užívá si ho. A o tom přece tanec je!

Témata: StarDance komentář