Cenzura v Česku? Těžkej Pokondr napsal píseň o Babišovi, teď jsou z toho problémy!

Těžkej Pokondr

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

7. prosince 2018 9:17 | Aktualizováno: 8. prosince 2018 1:00

Těžkej Pokondr se nebojí komentovat i politická témata! Ukazuje to píseň Schízy, ve které se duo Miloš Pokorný a Roman Ondráček navážejí do premiéra Andreje Babiše kvůli kauze jeho syna. Pokondr si teď ale stěžuje, že kvůli songu dostalo ve svém vydavatelství Supraphon zákaz!

Pokondr na svém YouTube kanálu nedávno zveřejnil videoklip s názvem Schízy 2018. V předělávce hitu Easy od skupiny The Commodores (píseň ale také nazpívala třeba skupina Faith No More), se velmi nevybíravě navážejí do českého premiéra kvůli kauze Čapí hnízdo a především kvůli dění kolem jeho syna Andreje Babiše mladšího. Na písni se kromě Pokorného a Ondráčka podílel také Ondřej Ládek známý spíše pod pseudonymem Xindl X.

„Můj fotr řek, že je to schizofrénie. Copak já jsem ňákej magor? Dřív jsem lítal vytuněným tryskáčem .A teď mám nervů plnej lavor. Je to hnůůůj,“ zpívá se v první sloce skladby. „Já mám schízy. A nechtěl jsem hnízdo Čapí. Včíl mám schízy a táta ego čiperný,“ zpívá se také v písni.

V klipu se pak objeví například fotka Andreje Babiše v tričku s nápisem „Nejlepší táta na světě“ či koláž, na které premiér kouká zpoza mříží. Kromě toho video doplňuje celá řada koláží a vtipů na téma Andrej Babiš mladší na Krymu i fotky Babiše mladšího na Krymu, které zveřejnil premiér na svém facebooku.

Těžkej Pokondr si stěžuje, že dostal zákaz

Na facebooku si o něco později Pokondři postěžovali, že vydavatelství Supraphon, které hudbu dua Pokorný-Ondráček distribuuje, jejich píseň nepropaguje a nedalo ji na svůj YouTube kanál. „Je to smutný...podpora od Supraphon...nula. Ach jo!“ posteskl si Těžkej Pokondr.

Roman Ondráček pak v následní diskuzi prozradil další detaily. „Dnes jsme to uzavřeli na Supraphonu a je nám nějak líp. Iva to zakázala,“ uvedl s odkazem na ředitelku Supraphonu Ivu Milerovou. Supraphon v reakci uvedl, že problém jsou autorská práva, to je ale podle Ondráčka nesmysl. „Vše je schváleno, ale zakázáno,“ dodal moderátor a hudebník.

Podle Michala Máky, který má v Supraphonu na starosti marketing, v tomto případě evidentně dochází k některým dezinterpretacím faktů. „Respektujeme uměleckou svobodu každého interpreta, se kterým spolupracujeme, stejně tak jako ctíme a dodržujeme autorská práva,“ zdůraznil pro Stars24.cz.

A právě o práva prý ve sporu hrají hlavní roli. „V tomto případě se jedná o nahrávku s neschválenou úpravou, na rozdíl od autorizované verze, která se nachází na albu Těžkýho Pokondra vydaném Supraphonem v roce 2017,“ vysvětluje zástupce vydavatelství.

„Pro upřesnění stavu věci, tu aktuální nahrávku ani videoklip nevlastní Supraphon, nýbrž Těžkej Pokondr, videoklip je bez jakéhokoliv našeho omezení na YouTube kanále Těžkýho Pokondra a byl i umístěn v rámci našeho playlistu Co je nového, kde zařazujeme nové videoklipy s právy Supraphonu, případně i ty, které v rámci YouTube distribuujeme (vydavatelem je tedy někdo jiný než Supraphon), což je tento případ,“ dodal pro Stars24.cz Michal Máka.

Témata: Těžkej Pokondr Supraphon Andrej Babiš