Marta Kubišová v ohrožení života! Dcera slavné zpěvačky promluvila

Marta Kubišová

Autor: Klára Dosedělová, stars24.cz

22. listopadu 2018 9:29

Zpěvačka Marta Kubišová se stala jedním ze symbolů odporu proti sovětské okupaci. Když si ale Češi nedávno připomínali 100 let od založení Československa, Kubišová na žádné akci nebyla! Trápí ji totiž velké zdravotní problémy!

Kubišová už loni v listopadu ukončila svou kariéru. Přesto měla zazpívat na koncertě 28. října u příležitosti oslav stého výročí založení republiky. Jenže na pódiu se vůbec neobjevila!

Zpěvačka měla vážný důvod! Zradilo ji zdraví, prozradila magazínu Sedmička dcera zpěvačky Kateřina Moravcová. „Maminka dostala otravu krve," prozradila a dodala, že stav Kubišové byl opravdu vážný!

Marta Kubišová se před půlstoletím stala jedním ze symbolů odporu proti sovětské okupaci a přispěla i k zákazu veřejného vystupování, který začátkem normalizace na dvě dekády přerušil kariéru jedné z největších hvězd československé scény 60. let.

Před režimem ani pronásledováním StB se ale nesklonila, podepsala Chartu 77 a v letech 1977 a 1978 byla jednou z mluvčích. K vystupování před diváky, kteří na ni ovšem nezapomněli, se Kubišová mohla vrátit až během sametové revoluce.

Píseň Modlitba pro Martu v podání Marty Kubišové byla navíc v rámci koncertu ke 100. výročí založení Československa vyhlášena vítězem ankety 100 hitů republiky. Skladba se stala jedním ze symbolů událostí roku 1968 a později i listopadu 1989. Řadu let se nesměla vysílat v rozhlase a v televizi. Hudbu složil Jindřich Brabec, text na motivy Jana Amose Komenského napsal Petr Rada.

Témata: Marta Kubišová