Klus poslal Čechům důrazný vzkaz! Zmínil Babiše, Zemana i Havla!

Tomáš Klus

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

18. listopadu 2018 10:19

Písničkář Tomáš Klus se často vyjadřuje k politické situaci. Komentář si neodpustil ani u příležitosti 17. listopadu. Čechy vyzval k tomu, aby na chvíli vyvěsili bílé vlajky a pokusili se spolu navzájem mluvit, i když patří k opačným táborům!

Klus zavzpomínal nejen na to 1989, ale i na dění z roku 1939. „Před 79. lety byly uzavřeny české vysoké školy, představitelé studentských hnutí byli popraveni a dalších 1200 studentů bylo zbito a odvezeno do koncentračních táborů. Jsem v obrovské úctě před takovou odvahou. Čest jejich památce,“ uvedl zpěvák. Pak to podle něj bylo hodně zlé. „Pak přišel Mordor. Mohl za to Hitler. Skončila válka a jen jsme se nadechli, zklamal nás Beneš, zblbnul Gottwald a za všechno mohl Stalin. Dubček v ‘68 vyměk a před 29 lety to celý udělal Havel,“ shrnul historický vývoj do několika málo slov písničkář.

Pozastavil se ale také nad aktuálním děním. „Zeman a Babiš jsou taky jen znamením doby. Esence myšlení společnosti, která jediná určuje svou spoluprácí, či nespoluprácí, podílením/nepodílením se na ději, co s ní bude.. Jedinci přinášejí vize, popřípadě plní roli špuntu, či rozbušky. Vrchním hybatelem je ale lid, společnost, občané,“ vzkazuje Čechům Klus.

A o čem sní on sám? „Přál bych nám všem, ať konečně najdeme klíče od svého občanského sebevědomí, zodpovědnosti a jistoty, že nejsme nástrojem moci, ale jejím nástrojářem,“ vysvětluje. Lidé by podle něj měli tak významný den, jakým je 17. listopad, využít k uzavření příměří. „K vyvěšení bílé vlajky napříč tábory, které jsou jeden o druhém přesvědčeni, že lžou a bez předsudků vštěpovaných nám hlavami toho, či onoho proudu si řekněme jako lidi, jako jeden národ, quo vadis, Česko? A jak tam chceš dojít?“ ptá se Tomáš.

Témata: Tomáš Klus 17. listopad 17. listopad 1939 17. listopad 1989