Jitka Zelenková dnes v Praze oslaví 50 let na hudební scéně

Jitka Zelenková 5

Autor: ČTK, stars24.cz

14. listopadu 2018 4:32

Zpěvačka Jitka Zelenková dnes koncertem v pražském divadle La Fabrika oslaví půl století svého působení na hudební scéně. Zároveň převezme Jubilejní platinovou desku vydavatelství Supraphon. Letos uplynulo 50 let nejen od prvního vystoupení Zelenkové, ale i od vydání její první nahrávky na deskách Supraphonu. Byl to vinylový singl s písničkou Sun Sun, kterou zpěvačka nahrála v roce 1968 v doprovodu skupiny Pastýři.

"Padesát let na scéně uteklo jako voda. Kdyby mi někdo řekl, když jsem začínala, že budu padesát let zpívat, tak bych se tomu smála," uvedla osmašedesátiletá Zelenková, která svoji pěveckou dráhu spojila se známými big bandy, se kterými zpívá hlavně swing, ale také s výrazně komornějším doprovodem.

Aktuální album, jež je postaveno na silných melodiích s prvky šansonu, popu i swingu a jazzu, nazvala Intimity. Podle svých slov hledala výraz, který vystihne atmosféru desky s převážně americkými standardy. Na albu Intimity spolupracovali se Zelenkovou špičkoví hudebníci: kontrabasista František Raba, klavírista Lev Rybalkin, kytarista Ivan Korený, saxofonista Tomáš Křemenák, perkusista Camilo Caller a Unique Quartet. Tuto sestavu dnes v La Fabrice posílí ještě klavírista Pavel Větrovec. Hosty koncertu budou houslový virtuos Pavel Šporcl, zpěváci David Kraus a Jan Smigmator.

Zelenková se narodila v Brně v hudební rodině, otec byl dirigentem, matka zpěvačka. Začala zpívat v Poděbradech. Vyhrála celostátní soutěž Talent 67 a v témže roce získala druhé místo v prvním ročníku festivalu amatérských zpěváků v Jihlavě. Po tomto úspěchu získala angažmá v pražském Divadle Rokoko, hostovala i v Apollu, a také hrála ve filmu Bylo čtvrt a bude půl. Už od svých pěveckých začátků vystupovala jako host s orchestry Karla Vlacha, Gustava Broma, Václava Hybše a také s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu, který řídil Josef Vobruba a se kterým natočila svoje první nahrávky pro firmu Supraphon.

V roce 1972 z divadla odešla a pokoušela se o sólovou pěveckou dráhu. Od roku 1973 pak na mnoho let zakotvila v dívčí skupině, která doprovázela Karla Gotta, kde nejprve zpívala s Janou Kociánovou, později s Vlastou Kahovcovou a Jarmilou Gerlovou. Během této doby také pracovala na své sólové kariéře.

Témata: Jitka Zelenková