Paní Zagorová, je to milá holka.. Zpěvačka promluvila o Jakešovi. Prozradila, kolik opravdu za komunismu vydělávala!

Hana Zagorová

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

5. listopadu 2018 11:32

Zpěvačka Hana Zagorová promluvila promluvila o legendárním projevu generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše na Červeném hrádku. Prozradila také, kolik tehdy skutečně dostávala za své koncerty peněz!

„Vždyť ty umělci, kteří to podepsali. Žádnej z nás nebere takový platy, prostě, jako berou oni. No já dostávám jednou ročně výpis, těch umělců, seznam těch umělců, který dostávají nad těch sto tisíc korun platu, tedy vydělaj si nad sto tisíc korun. No tak řekněme paní Zagorová, je to milá holka, všechno, no ale ona už tři roky po sobě bere šest set tisíc každý rok. A další. Ne šest set, milion, dva miliony berou, Jandové a jiní, každý rok. Ti náhodou neprotestovali, ale mnozí z těch, kteří se takhle dobře mají, protestovali,“ prohlásil Jakeš v legendárním projevu 17. července 1989. Mluvil o umělcích, kteří podepsali petici Několik vět.

Po letech Zagorová přiznala, že tehdy po podpisu petice měla strach, že už nebude moci zpívat. „Přemýšlela jsem, že bych psala víc texty, zkusila bych i scénáře, ale pod pseudonymem. Říkala jsem si, že to by možná byla cesta. Ale nebála jsem se, že bych se neuživila,“ vysvětluje pro deník Aha!

Práskla ale také, že Jakešův projev ji rozesmál. „Ale v té době jsem měla všechno zakázaný a bylo jasný, že to už nebude legrace,“ uznává. promluvila také o tom, kolik skutečně vydělávala! 

„Ať jsem zpívala v hale anebo v divadle, měla jsem šest set korun za představení, což byla jiná částka, než dnes. A měla jsem i dvacet osm vystoupení měsíčně,“ vysvětluje. Pokud by tedy každý měsíc odehrála 28 představení, vydělala by si za rok 200 tisíc!

Další peníze ale měla za vystoupení v televizi, prodej desek nebo za tantiémy za odehrané písničky v televizi a rozhlase doma i v zahraničí.

Jenže před revolucí podle svých slov už zpívat nemohla. „Ne, úplně všechno mi zrušili. Ale v té době jsem poznala Václava Havla a celou tu generalitu. Všechny lidi, kterých jsem si moc vážila,“ vzpomíná Zagorová.

Témata: Hana Zagorová Milouš Jakeš