Drogy a nemanželské dítě? Složka StB na Michala Davida! Krycí jméno: Komediant!

Michal David

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. října 2018 15:12

Už za několik dní dostane zpěvák Michal David ocenění od prezidenta Miloše Zemana. Díky tomu se ale ocitl pod palbou kritiků, kteří tvrdí, že za minulého režimu působil například jako reklama na socialismus. Jak se však ukazuje, opak je pravdou!

StB si na Davida vedla spis, podle kterého šířil mezi mladistvými alkohol, drogy a dopouštěl se mravních deliktů. Tvrdí to deník Blesk s tím, že složka nesla krycí jméno Komediant.

Vše údajně začalo v lednu roku 1984, kdy si na zpěváka přišla stěžovat matka jedné z dívek, které navštěvovaly jeho večírky. Podle matky dcera díky večírkům našla zálibu v konzumaci drog a alkoholu.

Na organizování akcí se měla podílet zpěvákova matka Edita Štanclová, Michal David se ale bránil a obvinění z drog popíral.

Komunisté se ale začali o zpěváka zajímat blíže a vyslechli lidi z jeho okolí. Zjistili, že od roku 1982 probíhá soudní spor mezi zpěvákem a jednou z dívek o uznání otcovství nemanželského dítěte. 

"David odmítá podrobit se krevní zkoušce a soudního projednávání se zúčastnil dosud pouze v jednom případě, ačkoliv byl již několikrát předvolán," cituje Blesk záznam StB.

Zpěvák se podle složky údajně pokusil podplácet zainteresované pracovníky soudu a matku dítěte se měl snažit přimět k interrupci, za což jí nabídl velké peníze.

Soud nakonec uznal Michala Davida otcem a nařídil mu platit alimenty, což podle Blesku zpěvák nedělal. Měl také narušovat morálku obdivnými řečmi o západním způsobu života a StB ho dokonce podezírala z podávání alkoholu nezletilým a šíření drog a omamných látek. Díky intervenci tehdejšího náčelníka OS SNB se ale vše zametlo pod koberec.

Témata: Michal David