Radek Štěpánek dostane 28. října od Zemana vyznamenání!

Štěpánek, Radek

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. října 2018 20:32

Prezident Miloš Zeman letos u příležitosti 28. října vyznamená bývalého tenisového reprezentanta Radka Štěpánka, který mimo jiné dvakrát vyhrál Davisův pohár. S odvoláním na prezidentova kancléře Vratislava Mynáře to dnes uvedla Česká televize.

Štěpánek se tenisu věnoval profesionálně od roku 1996. Vyhrál pět turnajů ATP ve dvouhře a 18 ve čtyřhře. Davis Cup získal v letech 2012 a 2013. Velký bojovník a vyznavač stylu servis-volej získal předloni bronzovou medaili ve čtyřhře na olympiádě v Riu de Janeiro. Loni v listopadu ohlásil konec kariéry. Velkolepou rozlučku s ní uspořádal devětatřicetiletý sportovec minulý týden v Praze. Předtím byl krátce členem trenérského týmu Srba Novaka Djokoviče.

Zeman už dříve řekl, že na Den vzniku samostatného československého státu vyznamená Řádem bílého lva někdejšího československého premiéra Antonína Švehlu. Vyznamenána má být také dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká. Medaile Za hrdinství udělí třem českým vojákům, kteří zemřeli v létě při teroristickém útoku v Afghánistánu.

Minulý týden prezident oznámil, že vyznamená velitele protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josefa Bílého in memoriam, dále pak bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou, slovenského podnikatele Pavola Krúpu a někdejší novinářku Janu Lorencovou.

Vyznamenání má dostat také zpěvák Michal David či učitelka mateřské školy Darina Nešporová za záchranu předškoláků při loňské dopravní nehodě na Olomoucku.

Nejvyšším státním vyznamenáním je Řád bílého lva, druhým je Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Prezident uděluje také medaile Za hrdinství a Za zásluhy. Řádovými dny pro propůjčování či udělování státních vyznamenání českým občanům jsou 1. leden a 28. říjen, zvykem je předávat je především na slavnostním večeru 28. října na Pražském hradě. Cizí státní příslušník je může dostat kdykoli.

Témata: Radek Štěpánek 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Miloš Zeman