Špatné zprávy od Terezy Brodské: Maminka Jana Brejchová je na tom hodně zle!

Jana Brejchová

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

18. října 2018 15:38

Herečka Jana Brejchová (78) patří mezi české legendy. Snad nejvíce se do paměti diváků zapsala jako Eliška Pomořanská z nezapomenutelného filmu Noci na Karlštejně. Za svůj život ztvárnila desítky postav. Jak ale říká její dcera Tereza Brodská, už teď je jasné, že žádnou novou roli už nepřidá.

Brejchová je na tom zdravotně čím dál hůř. Problémy začaly už v roce 2013, kdy ji její dcera Tereza našla ležet v bezvědomí v jejím bytě. Od té doby to jde s „českou Bardotkou“ z kopce. Už teď je jasné, že herečka se už nikdy nezvedne z postele, stal se z ní ležící pacient, který potřebuje nepřetržitou péči.

„Má poměrně značný neurologický nález, takže je připoutaná na lůžko. Je ležící pacient. Nezvedá se ani z lůžka, takže samozřejmě potřebuje neustálou péči 24 hodin denně. Navíc ona je trošku zlobivý pacient. Má svoje dny, kdy je jako takový trucovitý dítě. Ten stav je, dá se říct, neměnný. Naštěstí nebo bohužel, nevím,“ posteskla si podle týdeníku Sedmička Tereza Brodská.

Vzhledem k vážnému stavu je nanejvýš pravděpodobné, že diváci Brejchovou už v žádném novém filmu neuvidí. „Já myslím, že už by to ani nechtěla. Její filmová kariéra skončila filmem Kráska v nesnázích s Honzou Hřebejkem,“ dodala Brodská.

Právě za tento film ještě herečka získala v roce 2006 českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. O tři roky později pak dostala dalšího Lva, tentokrát za dlouholetý umělecký přínos českému filmu.

Témata: Jana Brejchová Tereza Brodská