Šokující přiznání Karla Gotta: Zmanipulovali mě, lhali mi!

Karel Gott

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. října 2018 10:29

Ačkoliv je Karel Gott slavným a uznávaným zpěvákem, nese si z minulosti několik škraloupů. Jak ale sám tvrdí, tehdy byl zmanipulován!

Za jeden ze svých největších omylů Gott považuje Antichartu. "Za jednou věcí si stát nemohu. To, když se mnou někteří lidé mistrně manipulovali, a já jsem tomu důrazně nečelil. Třeba takzvaná Anticharta, to byl vrchol manipulace,“ řekl Gott magazínu Prima Zoom o podpisové kampani významných osobností odsuzující prohlášení Charty 77.

"Prostě nás tam nahnali, poslali před tím za mnou lidi, kteří mi neřekli celou pravdu. Slovo Anticharta nikdy předtím nezaznělo," dodal. To ale není to jediné, co ho z minulosti tíží.

Gott měl za minulého režimu namále. Kvůli jeho "odchodu" do Německa po něm šla jak komunistická StB, tak i německá rozvědka! Upozornil na to německý deník Bild, který uvedl, že se vše odehrálo v 70. letech. Konkrétně v roce 1971, kdy se Gott rozhodl, že se z výletu v Německu nechce vracet domů.

Rozhodl se zůstat s bratry Štaidlovými v zemi zejména proto, že do ní její vliv nezasahoval tak hluboce, jako v Československu. Tím ale vyvolal mezinárodní poprask a byl okamžitě zaevidován ve složce tajné německé služby Stasi pod archivačním číslem 0138/71 .

Komunisté se pokusili zpěváka dostat zpět do Československa, to se jim ale nedařilo. StB proto podnikla razii u něj doma a provedla i výslechy rodičů Marie a Karla.

Evidenční dokumenty na Gotta mají 150 stran a vyplývá z nich, že tajná policie zpěváka bedlivě sledovala. Vyhnul se ale zatčení i výslechům, a to i přesto, že mu komunisté vyhrožovali veřejnou diskreditací za pomoci zveřejnění údajných sexuálních afér.

Do případu se nakonec vložil sám Gustáv Husák, který přislíbil Gottovi beztrestnost a zaručil se mu, že bude moct i po návratu svobodně vystupovat po světě. Gott si poté emigraci rozmyslel a vrátil se do Československa.

"Místo pozitivního hodnocení, že jsem zůstal doma v Praze, kde nás lidé potřebovali, a neemigroval jsem, mi to bylo někdy vyčítáno. Nebylo to hodně lidí, co mě kritizovali, ale bylo je v nové době nejvíc slyšet. Nespravedlnost jsem cítil v tom, že jsem podle nich vlastně udělal chybu, že jsem se vrátil. A tím jsem dostal nálepku, že jsem byl zpěvákem systému, který tu byl," vysvětlil nyní.

"Kdybych býval zůstal v západní Evropě a šel tam jako někteří za lepším, a pak se vrátil z emigrace s vítězným gestem, byl bych asi uvítán v těch dnech lépe, než jak mi to dávali někteří najevo. Mnoho lidí se ale rádo vymezilo v té době proti Gottovi a čekali, jak to s ním dopadne," dodal.

Témata: Karel Gott