Státní vyznamenání? Helena Vondráčková promluvila!

Vondráčková, Helena 9

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

9. října 2018 20:13

Prezident Miloš Zeman oznámil, že 28. října na Pražském hradě ocení mimo jiné také zpěváka Michala Davida. Udělí mu Medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury. Toto rozhodnutí vyvolalo v Česku rozporuplné reakce, zpěvačka Helena Vondráčková se však svého kolegy z branže zastala.

„Moje kritérium je velmi jednoduché. To vyznamenání mají dostat lidé za celoživotní práci, kterou zlepšili život v České republice," vysvětlil Zeman v rozhovoru pro Blesk, podle čeho se rozhoduje o udělení vyznamenání.

Zemanův krok vyvolal lavinu kritiky. Mnozí poukazovali na to, že zpěvák je známý především normalizačními popovými hity, například spartakiádní písní Poupata. Vondráčková se ale za svého kolegu postavila.

„Vzhledem k tomu, že Michal David patří k největším hitmakerům populární hudby poslední doby, je autorem hudby k mnoha úspěšným muzikálům, je zároveň výborný aranžér a jako jeden z mála zpěváků vyprodává velké koncertní sály a baví statisíce diváků, mu toto ocenění právem patří," uvedla Helena Vondráčková.

Sama převzala Medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury loni 28. října na Pražském hradě. Tehdy k ocenění prohlásila: „Já si toho vyznamenání velmi vážím. Je to vyznamenání, jak pan prezident zdůraznil, za celoživotní práci, za snahu přinášet lidem radost: v mém případě doma i v zahraničí.“

Zeman už uvedl, že nebude překvapený, pokud se k vyznamenání Davida objeví kritické hlasy. „Lidská závist obecně a v Česku zvláště je téměř nekonečná," uvedl. „Každé jméno vyvolá kontroverzi. U Michala Davida nemůžete říkat, že nic v životě nedokázal," dodal.

Témata: Helena Vondráčková Michal David Miloš Zeman státní vyznamenání