Michal David jako bolševický hnus? Zpěvák rozpoutal peklo, odborníci se proti němu bouří!

Michal David

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. října 2018 13:29

Už za necelý měsíc předá prezident Miloš Zeman na Pražském hradě státní vyznamenání. Jedním z oceněných by měl podle informací médií být zpěvák Michal David. To se ale nelíbí přednímu českému historikovi.

David by měl podle některých informací dostat z rukou Miloše Zemana 28. října státní vyznamenání. Zařadil by se tak po bok zpěvačky Heleny Vondráčkové nebo režiséra Zdeňka Trošky, který už od současného prezidenta ocenění dostali.

Zeman pravidelně oceňuje osobnosti, které jej v prezidentské kampani podporovaly. Vyznamenání tak dostali i režiséři Filip Renč a Robert Sedláček, zpěvák Daniel Hůlka nebo herečka Jiřina Bohdalová.

Hrad i sám David zatím mlčí a informaci nekomentují. Zpráva ale zaujala například historika Petra Blažka v Ústavu pro studium totalitních režimů. „Prezident Miloš Zeman při příležitosti 100 let od vzniku Republiky Československé ocení medailí Za zásluhy Michala Davida. Co k tomu dodat, snad jen jako dítě z osmdesátek volám smutně #MeToo,“ postěžoval si uznávaný historik.

Přiznal také, že případné ocenění Michala Davida mu opravdu vadí. „Snažím se sice o vtip, ale do háje, tohle mi snad vadí úplně nejvíce, co zatím z Hradu zaznělo. David pro mne byl symbolem bolševického hnusu,“ uvedl v následné diskuzi Blažek. „Mohli by rovnou na Hradě instalovat doprostřed Španělského sálu kolotoč, autíčka a střelnici,“ přisadil si.

Naznačil také, kdo by vyznamenání mohl získat příští rok. „Ještě jsou na řadě osobnosti z Klubu českého pohraničí!“ uvedl historik. Zeman poslal loni klubu zdravici. Poděkoval mu také za to, že se snaží o nezkreslený výklad dějin. Na Klub přitom v minulosti upozornila Bezpečnostní informační služba (BIS) jako na levicové extremisty. 

Témata: Michal David