Rapper Lipo už to nevydržel! Spráskal na hromadu Babiše, Ovčáčka, Zemana a další!

Lipo

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. září 2018 10:58

Po dvou písničkářích se prezidentem Milošem Zemanem, jeho mluvčím Jiřím Ovčáčkem a dalšími politiky inspiroval další hudebník – český rapper Lipo. Ve své nové písni upozorňuje na nešvary v české společnosti a veřejném životě. Odsoudil také postoj premiéra Andreje Babiše k přijímání sirotků ze Sýrie.

„Celý víkend jsem věnoval práci na nové písni, kterou jsem nazval OBCHODNÍCI SE STRACHEM a už dnes bych vám ji rád představil. Radikálně odmítavé gesto premiéra Andreje Babiše k přijetí padesáti sirotků z válkou rozvrácené Sýrie, mě přinutilo dál nemlčet a vymezit se kriticky vůči nacionálně-populistickým tendencím v politice, které se pomalu šíří Evropou,“ uvedl rapper na sociálních sítích.

Varuje také, že politická uskupení, která dříve byla díky fungující demokratické kultuře na okraji politického spektra, se stávají politickým mainstreamem. „Procházíme cestou od Evropy poválečného konsenzu, založeného na humanistických ideálech, Evropy sebevědomé a přitom solidární, k Evropě, kterou nově charakterizuje vzmáhající se nacionalismus a populismus, těžící ze strachu a předsudků,“ vysvětlil svým fanouškům na YouTube, kde už si píseň poslechlo více než 10 tisíc lidí.

V textu se Lipo přímo naváží do Babiše a jeho postoji k přijetí syrských sirotků. „Padesát dětí, jedno políčko z dlouhýho filmu a jejich přijetí by mohlo ohrozit tvou firmu. Tvou hlavní firmu, který říkáš ještě občas stát. Ta myšlenka je zvrhlá, přestávám se tomu smát. To gesto odmítnutí zrcadlí tvý hodnoty. Možná ti davy tleskaj, nepřidám se do fronty. Marketing máš pestrej, svý role umíš dobře hrát. Ani s milionem hlasů v zádech nejsi demokrat. Kdyby vítr vanul jinak, tisknul bys ty děti k hrudi,“ zpívá. „Cítím stud a vztek, co nejde nacpat jen do jedný sloky. Dolů to jde rychle, zpět se dostat trvá roky.“

„A když už tak horlivě nechceš pomáhat venku, přibal Ovčáčka s Okamurou ke kontingentu. Spí v hotelu Adlon, ke kafi zlatý lžičky. Společnost se baví, číšník zapaluje svíčky. Za pár let čekají některý v bídě na transport, dějiny se vrací, i tohle jednou začalo,“ pokračuje píseň. Adlon i v době před druhou světovou válkou hostil a filmové i hudební hvězdy a přední státníky. „Dobovým výjev, o kterém se zmiňuji v refrénu, je pro mě určitým silným mementem k možnému opakování historie. Ani tenkrát, v Berlínském hotelu Adlon, nikdo pravděpodobně netušil, jak celý proces skončí. Nenechme sebou manipulovat, nedávejme prostor obchodníkům se strachem,“ vysvětluje svým příznivcům Lipo.

Tím ale song nekončí. „Nikdy by je nenapadlo, co se může stát, když daj šanci demagogům, co umí tak lhát. Je otázka, kdo teď vykonává prezidentskou funkci, teda jestli funkce neznamená dostat další punkci. Mohls dostát role státníka, být druhý Masaryk. Místo toho sledujem, jak ke dnu padá Titanic,“ kritizuje Zemana rapper.

„Z tvýho odkazu zbyde, žes dal fašounům první slovo. S Babišem jednou zmizíte, co ale přijde potom? To jsou ty úvahy, který mě trápí. Blíží se stíny, co dřív byly v dáli. V lidech postižených válkou vidíme hned teroristy. Za strach nakoupil jsi hlasy pro sebe a svoje krysy. Tak moc se rvete za silný národní státy, až byste je obehnali ostnatými dráty,“ shrnuje v písni přístup českých špiček k migrační politice.

Mluví také o tom, že desítky let bez války v Evropě nám už nestačí. „To populisti budou zas o nějaký hlas pak bohatší. Zvedni svoji hlavu, vidíš, to jsou oči lháře. Nebyli si jistý, vymysleli sluníčkáře. Pojďme k otázce, co vlastně definuje člověka. Hranice a krev, či jak se v těžký chvíli zachoval? Já svou odpověď už dávno našel, ale víš ji ty? Když z nenávistných fake news živíš svoje vlastní pocity,“ dodává.

Na song už stihl zareagovat mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, o kterém se Lipo také zmiňuje. „S angažovanými umělci má tato země bohaté zkušenosti. Jednou budovali lepší zítřky, jindy zazníval osten drtící zkaženou buržoasní společnost. Teď tepou nešvary. Chtělo by to obnovit Festival politické písně,“ vzkázal rapperovi Ovčáček.

Témata: rapper Lipo