Rok od úmrtí Třísky: Proč zarytý antikomunista hrál v Majoru Zemanovi?

Pietní místo, kde se vážně zranil herec Jan Tříska (23.9.2017). 20

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

25. září 2018 0:05 | Aktualizováno: 25. září 2018 1:32

Přesně před rokem zasáhla Česko tragická zpráva. Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel světově uznávaný český herec Jan Tříska! Připomeňte si s námi nejzajímavější okamžiky z jeho života!

Dne 23. září 2017 se v médiích objevila stručná zpráva, že dva zachránci z Vltavy pod Karlovým mostem vytáhli tonoucího muže, který byl ve vážném, ale stabilizovaném stavu převezen do nemocnice. Zprávě ale nikdo příliš nevěnoval pozornost.

O den později bylo celé Česko v šoku – ukázalo se totiž, že oním mužem je Jan Tříska. Charismatický umělec 25. září, dva dny po pádu z Karlova mostu, v Ústřední vojenské nemocnici zemřel. Spekulovalo se dokonce o tom, že spáchal sebevraždu, to ale jeho blízcí i kolegové z branže důrazně odmítli. 

Připomeňte si s námi zajímavé okamžiky z jeho života!

Tříska se narodil 4. listopadu 1936 v Praze. V letech 1955 až 1959 vystudoval herectví na pražské DAMU, poté se stal v roce 1959 v té době nejmladším členem činohry Národního divadla v Praze. Na scéně Národního divadla se však objevoval již v době studií.

V roce 1977 podle režimního tisku, konkrétně podle Rudého práva z 2. února 1977 podepsal tzv. Antichartu. Současně prý pomáhal Chartu 77 šířit. Později téhož roku emigroval do Kanady a později do Spojených států.

Herec také podepsal manifest Dva tisíce slov a přátelil se s Václavem Havlem, vzájemně si dokonce odsvědčili své svatby. Havel byl svědkem na Třískově svatbě s herečkou Karlou Chadimovou (74), se kterou herec prožil prožil celý život. Vychovali spolu dvě dcery, Janu a Karlu. Tříska pak na oplátku v roce 1997 šel za svědka Havlovi jakožto tehdejšímu prezidentovi, když si bral herečku Dagmar Veškrnovou.

Právě kvůli přátelství s Havlem měl Tříska problémy s komunistickou Státní bezpečností (StB), která jej chtěla v 70. letech získat ke spolupráci. Když na herce nasazený estébák neuspěl a ke spolupráci ho nepřesvědčil, zhrzeně ho ve své zprávě počastoval jako zbabělce a psychopata.

Tříska hrál ztvárnil mnoho divadelních a filmových rolí. A ačkoliv byl zarytý aktikomunista, objevil se i v seriálu Třicet případů majora Zemana, konkrétně si v epizodě Strach zahrál jednoho z bratrů Mašínů. Do seriálu si tehdy Třísku prosadil jeho režisér Jiří Sequens.

Tříska byl v té době na listině neposlušných herců. Kvůli svým názorům se dostal do existenční nouze, angažmá v Národním divadle mu překazila komunistická strana a nakonec se zrušilo i Divadlo za branou, kde herec působil. Hraním v Majoru Zemanovi si ale v očích komunistů polepšil.

„Byl jsem vděčný za každou práci, která se mi naskytla. Nikdy jsem však ten seriál neviděl a ani vidět nechci!“ vzpomínal s odstupem let na roli Tříska. Komunisté po jeho útěku do dílu Strach vůbec nezasahovali. Třísku z něj nevystřihli a dokonce nechali jeho jméno v titulkách.

O emigraci se rozpovídal také v klipu k 80. narozeninám pražského Letiště Václava Havla. „Už při odletu jsem věděl, že nebude lehký se vrátit,“ přiznal Tříska, který se po revoluci do Česka rád a pravidelně vracel.

V zámoří se objevil ve filmech Lid versus Larry Flynt, Highlander, Osterman’s Weekend, Ronin nebo 2010: Druhá vesmírná odysea. Po revoluci navázal na hereckou dráhu v Česku jako učitel Igor Hnízdo ve filmu Obecná škola nebo ve snímku Želary, které získaly nominace na Oskara.

Tříska je nositelem Ceny Alfréda Radoka či ocenění Kristián.

Témata: Jan Tříska Václav Havel StB Anticharta Charta 77