Kraus otevřeně: Trošku se nám to tu zvrtává! Ale nevěřte všemu, co se říká!

Jan Kraus

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

14. září 2018 11:48

Moderátor Jan Kraus se ve své show se zaměřil na informace, které lidé čerpají z médií. varoval, že ne všechny jsou tak pravdivé, jak se tváří. U jedné konkretní zprávy to prý ale neplatí.

Kraus na úvod své show poznamenal, že nikdy v dějinách lidstva nebylo možné mít tolik informací jako dnes – a z tolika zdrojů. „Ale je čím dál těžší zjistil, co je vlastně pravda. Dřív to bylo jednoduché – měli jste dvě zprávy a mohli jste si vybrat, jestli jim věříte nebo ne. Dneska je těch zdrojů tolik, že je ohromný problém zjistit, co je pravda a co ne,“ postěžoval si moderátor.

Druhou věcí pak podle něj je s pravdou jako takovou. „Ono se nám to trošku zvrtává v to, že jedni říkají, že je to vpravo nebo vlevo, druzí že je to černé nebo bílé. Ona pravda někdy nemá tak jednoznačnou barvu, někdy bývá spíš uprostřed,“ vysvětloval Kraus divákům.

Sám prý přišel na metodu, jak zprávy z všemožných médií posuzovat. „Já to dělám tak, že když se něco dozvím, tak si dávám pozor na to, z jakého je to zdroje. Pokud novináři tuto informaci uvedou – což často nedělají. A pak si vždycky řeknu, že nebudu dělat rychlé soudy. To znamená, že si ještě počkám, jak se to vyvrbí a jestli se neobjeví další informace k té první informaci. Pak na to většinou zapomenu, protože přijde další zpráva, která mě zaujme. Když zapomenu na tu první, se tím pak už nezaobírám a přemýšlím nad druhou, kde si řeknu: hlavně žádný spěch,“ popisoval Kraus.

Zmínil také Velkou Británii. „Guardian zjistil, že britské noviny – a dá se říct, že Británie má v žurnalistice svou tradici - převzaly přes 100 článků z ruské agentury, která se jmenuje Agentura pro výzkum internetu, který byly všechny podvrženy s nějakým zájmem. Tak jich britská média otiskla 100 – včetně BBC, Daily Telegraph i samotného Guardianu. Tak si to představte tady – my máme trošku horší tradici. Čili s informacemi je třeba dnes nakládat daleko opatrněji než dřív, protože se může ukázat, že každá z nich má jinou hodnotu ve své pravdě, než se na první pohled zdá,“ upozornil Čechy.

„Co se nemění, je novinka, kterou jsem s nadšením objevil odpoledne. National Geographic udělal průzkum – dva tisíce mužů z 80 zemí hlasovalo, ve kterém městě jsou nejkrásnější ženy. Vyhrál Tel Aviv, druhá je Praha. Chtěl bych poděkovat o Slovenkám, co sem dojíždějí. Druhá je Praha, přátelé. To je pravda, tam není o čem pochybovat. Tuhle zprávu jsem přijal za svou a rád ji potvrzuji,“ dodal Kraus.

Témata: Jan Kraus Media