Zeman schytal ostrou sprchu! Známý režisér neudržel nervy na uzdě

Hřebejk, Jan

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. září 2018 18:18

Režisér Jan Hřebejk bude v podzimních komunálních volbách bojovat v řadách hnutí Starostové a nezávislí v Praze. Filmař, který často kritizoval prezidenta Miloše zemana i jeho voliče, prý teď ani nečeká, že by jej příznivci hlavy státu volili.

Režisér Jan Hřebejk pravidelně komentuje politickou situaci. Teď by se ale rád zapojil aktivněji – a tak v komunálních volbách´ze čtvrtého místa kandiduje za Starosty a nezávislé v Praze 5. A to i přesto, že ještě nedávno říkal, že do politiky nechce. To ale podle něj byl případ „vysoké“ politiky.

S nabídkou ho prý oslovil bývalý spolužák a kandidát na starostu Prahy 5 David Dušek. „Mám Prahu rád a umím naslouchat lidem, kteří jsou moudřejší, než jsem já. Nejsem žádný extremista, jsem člověk dohody," vysvětluje režisér s tím, že na kandidátce se pohybuje na hraně volitelnosti.

Hřebejk patří k ostrým kritikům prezidenta Miloše Zemana. „Pro mě je to ve všech ohledech ohavný chlap,“ prohlásil například filmař o hlavě státu. „Pro mě je to, jako když máte v baráku vulgárního ožralu, který čůrá na schodišti. Zeman je postbolševický, trochu pravicový a trochu levicový, podle toho jak se to hňupům líbí,“ citovala další jeho výroky moderátorka DVTV Emma Smetana.

Hřebejk ale tvrdí, že pořád ještě nemluví tak jako Zeman. „Myslím, že na toho Miloše Zemana nemám,“ řekl. Musel by prý ještě hodně a hodně přitvrdit, aby klesl na úroveň vulgarit a demagogie Zemana. „To on tady snižuje laťku, postěžoval si Hřebejk. Dodal ale, že se o něm už nechce bavit.

O něco později však moderátorka Hřebejkovi připomněla, jak mluvil o Zemanových voličích. „To jsou lidi, se kterými nechci mít nic společného. Buď jsou zblblý z toho, co si přečetli, nebo nemají v pořádku hodnoty,“ citovala ho. Hřebejka to pobavilo, přiznal také, že nepočítá s tím, že by ho podporovatelé Miloše Zemana volili.

Přesto dodal, že nechápe, jak mohli lidé Zemana volit podruhé – obzvláště po tom, co předváděl během svého prvního funkčního období. „Každý krok, který dělá, je hůř a hůř pro tuhle zemi,“ tvrdí filmař.

Kromě Zemana se ale pustil i do KSČM a SPD. Komunisty označil za zavrženíhodnou a nedemokratickou stranu. Umínil například zákon o zločinném chování komunistického režimu. „Nevím, proč tihle lidi mají jít k moci, vždyť ti lidi na to nemají žádný právo,“ zdůraznil. „Komouši a SPD, to je sedlina společnosti, přece,“ dodal.

Témata: Jan Hřebejk Miloš Zeman