Ledecká lže? Válka pokračuje! Sportovkyně dostala drsný vzkaz!

Ester Ledecká 8

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. září 2018 20:39

Do dalšího děje vstoupil ostře sledovaný spor mezi dvojnásobnou olympijskou vítězkou z letošních Her v Pchjongčchangu Ester Ledeckou a českým Svazem lyžařů. Ani úterní mimořádné zasedání svazového výkonného výboru situaci nikterak neuklidnilo, neboť angentura Sport Invest zastupující českou sportovkyni stále obviňuje druhou stranu ze lži a nepravd.

V úterý zveřejnilo svazové vedení v čele s předsedou Lukášem Sobotkou středobod sporu hýbající českým sportem, tedy podmínky nové reprezentační smlouvy, o kterou jde. Díky ní mělo na konto lyžařky a snowboardistky přitéct až o 800 000 korun více na nadcházející sezónu, přičemž to bylo různými faktory podmíněno. K tomu svazový výkonný výbor ve svém tiskovém prohlášení uvedl, že "na včerejším zasedání rozhodl v reakci na nepravdivé obvinění zveřejnit podmínky reprezentační smlouvy, které již dříve nabídl Ester Ledecké, aby předešel dalším spekulacím.”

Následující den, tedy ve středu, na toto tvrzení reagovala agentura Sport Invest. "Žádnou oficiální nabídku jsme zatím od svazu nedostali," uvedl konkrétně šéf této agentury David Trávníček, podle kterého však nejsou hlavní dlvod sporu peníze. "Jde o velikost reklamních ploch na sportovním vybavení Ester. Jde také o to, aby se nemusela podvolovat svazu. Tedy mohla rozhodovat sama o tom, koho si vybere za sponzora," pokračoval.

Na středeční mimořádné tiskové konferenci byl přítomen také otec olympioničky hudebník Janek Ledecký, který se nebál poslat na adresu lyžařského svaz ještě tvrdší slova. "Takhle se svazem bojujeme 17 let, nikam se to za tu dobu nevyvinulo. Svaz závodníky potřebuje, ale závodníci nepotřebují svaz," řekl a prozradil, že i kdyby se se svazem jeho dcera nedohodla na další reprezentační smlouvě, bude i tak závodit dál a klidně i za jinou zemi. "Ideální by bylo, kdyby Ester závodila mimo svaz. Jestli si tady někdo z těch fukcionářů myslí, že toho Ester nechá, protože se jim to nelíbí, tak se teda mejlej," dodal.

Neshody mezi oběma těmito stranami vyšly najevo začátkem tohoto týdne, kdy o tom zpravil veřejnost tým Ester Ledecké. A takový postup svaz zaskočil. „Není to běžné v průběhu vyjednávání o smlouvě, ale byli jsme k tomu donuceni zavádějícími vyjádřeními ze strany agentury Sport Invest,“ řekl k tomu šéf Svazu lyžařů Lukáš Sobotka. „Ester je výjimečná závodnice, proto ji nabízíme výjimečné podmínky. Ty jsou bezprecedentně nadstandardní, nikdy v historii Svazu lyžařů ČR neměl žádný závodník takovou finanční podporu.“

Jak totiž svaz připomíná, díky novému kontraktu by si přišla v nadcházející sezóně Ledecká nově na 3 773 067 korun. K tomu získá 1 850 000 korun ze strany Armádního sportovního centra Dukla a Českého olympijského výboru. A také má dát Ledecké volnou ruku v tom, aby si mohla zaplnit jakýmikoli reklamami plochu na kombinéze k tomu určenou. Co se týče alpských disciplín, velikost reklamní plochy na kombinéze činí 300 centimetrů čtverečních, ve snowvboardingu pak o sto centimetrů čtverečních více. „Tento prostor v rámci marketingové hodnoty Ester Ledecké představuje jen na sjezdovém oblečení dalších zhruba 20 milionů korun,“ připomněl Ladislav Forejtek, předseda Úseku alpských disciplín Svazu lyžařů ČR.

"Svaz nepochopil, proč je pro nás návrh smlouvy nepřijatelný. Není to o výši státní podpory. Svaz nás a Ester omezuje ve výběru komerčních partnerů. Pokud bychom podepsali navrhovanou smlouvu do 31. srpna, tak by Ester přišla ve čtyřletém období o částku, která by pokryla celou jednu další sezónu. My se těch peněz vzdát nechceme, protože je Ester potřebuje. Svaz ale nenabídl žádnou alternativu. Problémem je velikost reklamních ploch na kombinézách a využití komerčních subjektů. Pokud se toto upraví, jsme připraveni smlouvu podepsat," řekl dále ve atředu David Trávníček ze Sport Investu.

Témata: Ester Ledecká