Janda zasáhl Gotta na tom nejcitlivějším místě! Co se stalo před 40 lety?

Karel Gott 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. září 2018 11:03

Zpěvák a hudebník Petr Janda zavzpomínal na podepisování takzvané Anticharty v roce 1977. Ačkoliv mu nevadí o tom mluvit, otevírá staré rány Karla Gotta, který na toto období vzpomíná velmi nerad.

Prohlášení umělců nazvané Za nové tvůrčí činy ve jménu socialismu a míru a namířené proti signatářům Charty 77 přečetla 28. ledna 1977 herečka Jiřina Švorcová. Později se k ní v Divadle Radka Brzobohatého připojili i zpěváci, a Janda prozradil, jak vše proběhlo.

"Bylo nás tam hodně. Za předsednickým stolem seděl Gott se Štaidlem, i Eva Pilarová s Roklem,“ zavzpomínal pro DVTV. "Gott mluvil o tom, jak je bezvadný tvořit v bolševismu. Bylo to celý takový hloupý. A bylo nám všem jasný, jak to je, byla to úlitba. Byla to asi potřeba jezdit do Německa, to chápu," svěřil se Janda.

"Každej tam byl ustrašenej. Já si pamatuju, že jsem se vzepřel a nešel jsem dělat rozhovory do televize," pokračuje Janda a tvrdí, že nesouhlasí s tím, že by jeho Olympic byla normalizační kapela. "Taky jsme měli několik zákazů, ale nikdy ne absolutní," dodal.

Sám Gott se k tomuto citlivému tématu nevyjadřuje. Učinil tak naposledy před necelými dvaceti lety, kdy Mladé Frontě řekl: "Já jsem konkrétně přímo nesloužil ani jednomu režimu. Jestliže jsem někomu posloužil, tak spíš tomu, že jsem podepsal Dva tisíce slov. A u takzvané Anticharty, to jsme skočili na špek. Zneužili nás! O tom jsem vyprávěl už mnohokrát. A to zase taková tragédie snad nebyla, já jsem nikdy nesloužil ani nezpíval za tyranů. Jestliže tady byla tyranie, tak začátkem padesátých let, a to jsem byl malý kluk."

Témata: Karel Gott Petr Janda