Iva Janžurová teroristka! Už si prý nechce připadat jako kráva!

Janžurová, Iva

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. srpna 2018 18:11

Slavná česká herečka si zahraje Teroristku, která má v úmyslu pomáhat jiným. Černá komedie vypráví o učitelce v důchodu v podání Ivy Janžurové, která říká, že už si nechce připadat jako kráva a rozhodne se zrealizovat to, co nás sice občas napadne, ale hned tu myšlenku zapudíme: sežene si zbraň a namíří ji na strůjce zla. Za cenu vlastní oběti se pokusí pomoci jiným. Marie však zjistí, že stejně, jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky.

"Jako asi každého mě čas od času někdo svou arogancí vytočí tak, že bych ho fakt praštil. Nebo mu něco zničil. Ale samozřejmě to neudělám. Jako skoro nikdo. Protože tím by v sobě člověk překročil nějakou hranici a ublížil tak nejvíc sám sobě. No, a protože v poslední době cítím, jak se ta hrubost a arogance přelévá do celospolečenské atmosféry, zkusil jsem domyslet ad absurdum, co by se stalo, kdyby někdo zkusil tu sebeobranu dotáhnout. I za cenu případného sebezničení," řekl o volbě tématu režisér komedie Radek Bajgar. 

V hlavní roli exceluje herecká legenda Iva Janžurová, se kterou Radek Bajgar spolupracoval již v Teorii tygra, kde ztvárnila postavu babičky. „Ano, její role v Teorii tygra byla menší, ale velmi důležitá - celé to komando šéfovala a bez jejího charismatu by to nefungovalo. Samozřejmě jsem věděl, že je Iva Janžurová dobrá, ale teprve při té osobní zkušenosti mi došlo jak moc je dobrá," komentoval režisér. 

"Scénář jsem psal jednoznačně pro Ivu Janžurovou, bez ní bych do toho asi nešel," doplnil Bajgar. Komedie podle režiséra musí vyprávět příběh o pravdě a zároveň bolesti. “Tahle Marie - to je jako sestra Kristy z filmu Karla Kachyni Kočár do Vídně. Už to samo o sobě bylo fascinující, i když tenhle výraz je na mě moc exaltovaný. Řekla bych, že pro herečku je tahle role dost dobrá nabídka," komentovala svoji roli samotná Janžurová. 

Teroristka, pod vedením hlavního kameramana Lukáše Hyksy, se vyznačuje temnou poetikou a odehrává se mezi létem a začátkem podzimu. V dalších rolích snímku nabitého černým humorem a citem pro absurdní situace se představí: Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Eva Holubová, Jana Plodková a Kristina Svarinská. Jako hlavního protihráče Ivy Janžurové diváci uvidí Martina Hofmanna. 

Témata: Iva Janžurová